X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Putin și Rusia: prognozele experților britanici pentru anul 2017

6 ian. 2017,, 10:02   Politică
29719 21
Artiom Krecetnikov

Anul 2016, în opinia observatorilor, a fost unul de succes pentru Vladimir Putin; datorită propriilor decizii sau norocului, el a obținut practic tot ce și-a dorit.


Iar anul care vine? Ce-i va aduce președintelui, dar și țării, or, potrivit actualului spicher al Dumei, Veaceslav Volodin, Rusia este Putin?

Prognozele experților britanici.

Andrew Foxall, directorul Centrului de Studii Rusești al societății Henry Jackson (centrul analitic independent pe lîngă colegiul din Cambridge):

În sensul politicii externe, anul 2016, a fost, se pare, cel mai reușit pentru Vladimir Putin din toți anii de aflare a lui la putere.

El a reconfirmat Rusia în rolul de actor principal în Orientul Apropiat; Occidentul a început să demonstreze semne de sciziune în problema ucraineană; în cadrul referendumului din Marea Britanie au cîștigat adepții ieșirii din UE; un politician prorus a fost ales președinte al Statelor Unite.

Ce-i drept, succesele lui Putin se datorează nu atît lui însuși, cît acțiunilor sau inacțiunilor altora. Cred că această tendință se va menține și în 2017.

Politica externă a Kremlinului va rămîne fixată asupra subminării și distrugerii, dar nu asupra creării.

După toate probabilitățile, anul ce vine va deveni pentru Putin un an al începutului campaniei prezidențiale. La alegerile anterioare el nu a avut adversari reali și, cel mai probabil, așa va fi și în 2018. În sistemul construit de Putin alegerile sînt, mai degrabă, niște decorațiuni decît un moment crucial.

Principala întrebare la care încă nu există un răspuns este dacă va avea cu adevărat mult de cîștigat odată cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Nu este clar ce vrea Trump de la Putin.

Este mai clar ce dorește Putin de la Trump: să accepte transcrierea de către Rusia a dreptului internațional și a normelor de comportament pe arena mondială, existente pînă în prezent; dacă nu formal, să recunoască sau cel puțin să închidă ochii la anexarea Crimeii; să anuleze sau cel puțin să reducă sancțiunile americane; să coopereze în Orientul Apropiat.

E puțin probabil că Putin va obține toate cele menționate, dar cîte ceva va putea obține.

Însă nu este clar ce va cere în schimb Trump și ce-i va propune Putin.

Vor fi anulate sancțiunile Occidentului în anul care vine? Acest lucru depinde în mare măsură de evoluția situației în SUA.

Sensul sancțiunilor constă nu doar în pedepsirea Rusiei, dar și în demonstrarea unității Occidentului, atît european, cît și transatlantic. Dacă sancțiunile americane vor fi restrînse, atunci și cele europene vor fi sub semnul întrebării. Kremlinul, cu siguranță, va urmări cu interes alegerile generale din Franța și Germania. Dacă în al doilea caz nu se așteaptă schimbări, atunci în Franța, ambii lideri – și Francois Fillon, și Marin le Pen au o atitudine mai binevoitoare față de Rusia decît actualul președinte Francois Hollande.

Moscova are temei să spere că noua conducere de la Paris va îmblînzi poziția dură a Angelei Merkel, în primul rînd, în problema sancțiunilor. Cu toată influența Rusiei asupra Damaskului, ea nu va putea asigura singură reglementarea situației în Siria. Cel mai probabil, în anul 2017, vom urmări negocierile dintre alți doi actori – Iran și Turcia, care susțin părți opuse ale conflictului.

Nu aștept nimic nou în Ucraina. Cel mai probabil, anul care vine va aduce continuarea unui armistițiu fragil și a unor discuții lente. Moscova și Kievul înțeleg în mod diferit acordurile de la Minsk. Pentru Ucraina, principalul punct este restabilirea controlului asupra frontierelor ei, iar pentru Rusia – autonomia Donbassului într-o formă inacceptabilă pentru Kiev. Cel mai probabil, economia rusă, dacă nu-și va relua creșterea, atunci măcar va înceta să cadă.

Aceasta însă nu va putea masca problemele structurale profunde: nivelul de trai scade, numărul săracilor și șomerilor crește.

Economia, ca și în anii precedenți, va avea nevoie de diversificare și reforme, dar sînt puține speranțe că acestea se vor produce.

Chris Weafer, expert în problemele Rusiei, analist de investiții (din 1988 locuiește la Moscova, în prezent conduce compania de consulting Macro Advisory):

Vladimir Putin întîmpină Anul Nou pe un fundal atît de favorabil, ce nu s-a înregistrat, se pare, din 2013 – ultimul an de pace în Ucraina.

Noua administrație în SUA, eventualele schimbări politice în Franța, problemele nesoluționate ale Londrei și UE în legătură cu „Brexit”-ul – toate acestea, într-un fel sau altul, înseamnă diminuarea presiunii externe asupra Moscovei.

Ultimii trei ani, președintele Putin s-a ocupat în general de afaceri internaționale. Acum, el va avea posibilitatea să dedice mai mult timp și eforturi problemelor interne, în primul rînd, economiei.

Acordul dintre Rusia și OPEC privind reducerea extragerii petrolului, chiar dacă în realitate acest lucru nu se va întîmpla, va sălta puțin în sus prețurile la petrol. În 2017, acest fapt va oferi bugetului rus venituri suplimentare de la 10 pînă la 20 de miliarde de dolari.

Dacă Putin va cheltui acești bani în a doua jumătate a anului pentru programe sociale, majorarea salariilor bugetarilor și pensiilor, acest fapt va reduce considerabil presiunea asupra lui în ajunul alegerilor din 2018.
Desigur, în viață au loc surprize, dar eu practic nu am dubii că în anul care vine Putin își va anunța oficial intenția de a candida pentru un nou mandat prezidențial.

Varianta în care el numește un succesor, iar singur devine un fel de ex-lider singaporez Lee Kuan Yew, este puțin probabilă.

În primul rînd, acest fapt contravine tradiției politice ruse.

În al doilea rînd, un succesor capabil să consolideze elitele în anturajul lui Putin nu se vede.
În al treilea rînd, misiunea lui Putin nu s-a încheiat.

Timp de 16 ani, el a obținut, practic, tot ce a dorit în domeniul politic, dar economia este în haos.

Potrivit așteptărilor experților, în anul 2016, ea va înregistra o creștere, dar foarte slabă și nu va pune bazele solide pentru viitor.

Putin, cu siguranță, se gîndește la locul său în istorie, iar pentru aceasta el trebuie să lase în urma lui o Rusie mai puternică nu doar în plan militar și geopolitic, dar și cu o economie consolidată. Este nevoie de modernizarea întregului model economic, reforma sistemului de pensii și a celui fiscal, precum și a cheltuielilor sociale.

Aș vrea să sper că Putin va profita de posibilitățile apărute și se va ocupa cu toate acestea.

În privința sancțiunilor, eu aș fi mai atent în prognoze. În 2017, noi, cel mai probabil, vom vedea nu anularea lor, ci crearea treptată a condițiilor pentru aceasta, posibil, reducerea treptată a acestora, în special, în sectorul financiar. Donald Trump poate și ar dori să se miște mai repede în direcția Rusiei, dar, în SUA președintele nu e singura persoană care adoptă decizii. El este limitat în acțiunile sale de congres, iar acolo au o mare influență politicieni puternici cu atitudini pronunțate antirusești. La fiecare pas, el va trebui să ajungă la un acord cu senatorii și să le propună ceva în schimb.

Cel mai probabil, Trump va oferi această inițiativă Uniunii Europene.

E greu să ne închipuim o anulare completă a sancțiunilor fără realizarea înțelegerilor de la Minsk.

În 2017, în Ucraina ar putea avea loc turbulențe politice interne. Iulia Timoșenko și partidul ei „Batikivșcina”, care cresc în sondaje, își vor intensifica presiunea asupra președintelui Poroșenko cu scopul de a obține alegeri anticipate în Radă. În asemenea condiții nu putem aștepta progrese privind Donbassul: Kievul pur și simplu nu va avea timp pentru asta.

În opinia mea, Kremlinului îi convine să mențină actuala situație, să urmărească evoluția evenimentelor din Ucraina și să relanseze tîrgul real doar după alegerile în Radă.

În Siria am urmărit în anul ce pleacă o tragedie cumplită, dar, posibil, ea va rămîne în urmă, odată cu căderea orașului Alep. Regimul va trebui să se concentreze asupra consolidării controlului asupra orașului important dint punct de vedere strategic, opoziția – să-și limiteze acțiunile în raioanele de la periferie.

Să sperăm că în 2017 Siria va furniza noutăți mai puțin agresive și îngrijorătoare și, respectiv, mai puține motive pentru confruntarea dintre Rusia și Occident.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?