Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Petrenco i-a adresat lui Dodon o solicitare

5 ian. 2017,, 16:45   Politică
29825 16

Liderul Partidului „Casa Noastră – Moldova”, Grigore Petrenco, așteaptă un răspuns clar de la președintele Igor Dodon.

Opoziționistul l-a îndemnat pe șeful statului să ofere un răspuns exact la întrebarea privind numirea lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Petrenco i-a reamintit lui Dodon despre promisiunea de a obține anularea deciziei privind numirea șefului Procuraturii Generale (PG), relatează NOI.md.

Fostul deputat a spus ce posibilitate poate folosi Igor Dodon pentru a declara decretul privind numirea lui Eduard Harunjen ilegal. „Eu vreau să-l îndemn pe Igor Dodon, dacă sincer consideră că procurorul general, Eduard Harunjen, a fost numit cu încălcări ale legislației în vigoare, să solicite Curții Supreme de Justiție (CSJ) să fie atrasă în proces în calitate de intervenient accesoriu. Totodată, subliniez că, în cazul în care CSJ va adopta decizia de a declara decretul lui Timofti nelegitim, Dodon va fi obligat să-l anuleze. Consider că ședința Parlamentului din 19 ianuarie (atunci cînd deputații își vor expune poziția pe marginea candidaturii lui Harunjen – nota red.), mai este timp, este o ocazie foarte bună și foarte potrivită pentru Președinție, nemijlocit pentru Igor Dodon, să prezinte poziția președintelui în privința numirii lui Harunjen”, a spus Grigori Petrenco.

Adresarea lui Dodon la CSJ, în opinia politicianului, va servi drept dovadă a existenței unei poziții exacte a președintelui în această chestiune. „Este o oportunitate pentru Dodon pentru a dovedi societății lipsa unui interes în numirea procurorului agreat de autorități. În caz contrar va apărea impresia că numirea lui Harunjen este o verigă a lanțului în care reforma procuraturii poate fi legată cu modificările la Constituție care permit alegerea președintelui de către popor și recunoașterea de către Curtea Constituțională a mandatului de președinte al lui Dodon. Dacă eu nu am dreptate, Dodon va dovedi acest lucru, făcînd pași concreți în această direcție”, a specificat Petrenco, adăugînd că îi va adresa în curînd președintelui din partea Partidului „Casa Noastră – Moldova” o solicitare oficială privind declararea mandatului lui Harunjen nelegitim.

Reamintim că pe 8 decembrie 2016 Eduard Harunjen a fost desemnat procuror General prin decretul fostului președinte Nicolae Timofti. Candidatura lui a fost anterior propusă de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) după desfășurarea unui concurs la care au participat șase pretendenți. După semnarea decretului Harunjen, care anterior a activat în calitate de procuror general interimar, a depus jurămîntul în fața fostului președinte și membrilor CSP. Igor Dodon a insistat anterior asupra ilegalității acestei numiri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?