Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Regim preferențial de vămuire în Moldova a mașinilor cu numere străine

4 ian. 2017,, 10:20   Ştiri Auto
18617 4

Pînă la 1 aprilie 2017, în Moldova va funcționa un regim preferențial de vămuire a automobilelor cu numere de înmatriculare străine, ale căror proprietari beneficiază, începînd cu 1 ianuarie curent, de dreptul de a le plasa sub regim vamal de import cu achitarea accizului în valoare de doar 30 la sută din cota accizului stabilită pentru anul 2016, relatează NOI.md.


Totodată, se admite înregistrarea în regim preferențial a tuturor mașinilor, indiferent de termenul de exploatare a acestora, introduse de persoanele fizice rezidente pe teritoriul Moldovei pînă la 1 noiembrie 2016. În plus, este posibilă înregistrarea automobilelor cu termenul de exploatare de peste 10 ani, importate pînă la data indicată. Pentru ele se va aplica o cotă de 30 la sută a accizului pe anul 2016, stabilită pentru automobilele cu termenul de exploatare de 10 ani.

Noile condiții de ședere a vehiculelor neînregistrate în Moldova sînt prevăzute în modificările la legislația în vigoare, adoptate anterior de Parlament și intrate în vigoare la 1 ianuarie 2017.

După cum a explicat anterior ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, astfel, reducerea la vămuirea automobilelor înmatriculate în alte țări, precum și în regiunea transnistreană, va constitui 70 la sută. Pentru a beneficia de reducere, proprietarii de automobile urmează să prezinte documentul de plată a vinietei. Aceste mijloace de transport trebuie să fie înregistrate la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, între 1 decembrie 2016 și 1 aprilie 2017.

Autovehiculele înregistrate în unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului și municipiul Bender nu sînt obligate să prezinte documentul care să confirme plata vinietei, deoarece acestea nu cad sub incidența acestei prevederi.

De asemenea, se stipulează că proprietarii de vehicule cu numere străine care au permis de conducere eliberat în Moldova vor putea să rămînă pe teritoriul Moldovei cel mult 180 de zile pe an, iar la expirarea acestui termen vor fi obligați să părăsească țara în cazul în care nu le înregistrează în RM.

Totodată, un alt amendament prevede că cetățenii străini al căror permis de conducere este emis în țara de înmatriculare a vehiculelor pot să se afle pe teritoriul Moldovei peste 180 de zile. În acest caz, ei vor plăti vinieta în valoare de 180 de euro pentru fiecare 180 de zile ulterioare de ședere în țara noastră.

În același timp, este interzisă circulația mijloacelor de transport cu numărul de înmatriculare al unităților administrativ-teritoriale din stînga Nistrului și municipiul Bender, conduse de către conducătorii vehiculelor care au permis de conducere emis în Moldova, în ordinea stabilită de legislația națională, și cu domiciliu în RM, precum și a vehiculelor cu numărul de înmatriculare ale unui stat străin nerecunoscut de Moldova.

Poliția va avea dreptul să-i sancționeze pe acești conducători auto cu o amendă de la 25 la 30 de unități convenționale, cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

Ministrul Finanțelor a declarat că legea este orientată spre asigurarea echității fiscale între persoanele care dețin vehicule înmatriculate în Moldova și cele care dețin vehicule neînregistrate. Modificările vor contribui, de asemenea, la îmbunătățirea securității rutiere, reducerea gradului de poluare a mediului, precum și creșterea încasărilor în bugetul de stat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?