Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ce se va mai construi în Valea Trandafirilor

3 ian. 2017,, 10:10   Societate
18960 3
Marina Prodius
De fiecare dacă cînd la Chișinău este planificată o nouă construcție, funcționarii administrației publice locale, împreună cu conducerea capitalei, afirmă că nu vor admite construcții ilegale, iar noul obiect se va înscrie organic în arhitectura orașului. Însă în ultimii ani stilul urbanistic al capitalei moldovenești a devenit destul de haotic. Totodată, în afara faptului că edificiile se înalță fără planificare și complexitate, tot mai des construcțiile se ridică ilegal și în zonele verzi.

Pe 5 ianuarie, începînd cu ora 10.00, este planificată o discuție publică a construcției unui nou obiect în Valea Trandafirilor, unde în locul restaurantului „Doina” se preconizează înălțarea unui complex locativ. O asemenea presupunere a fost lansată de organizația Salvaţi Chişinăul verde, care a invocat o informație publicată pe site-ul Preturii Botanica. Potrivit lor, 4,3 ha din zona de parcuri din Valea Trandafirilor au ajuns în gestiunea SRL Garant Rapid. Prin decizia Judecătoriei Centru din capitală, terenul a fost dat în arendă pe un termen de 10 ani – pînă la 20 august 2023.

„În parc, în locul restaurantului «Doina», ar putea apărea un nou complex locativ. Trebuie să facem totul pentru a nu admite încă o infracțiune împotriva orașului, și fără asta chinuit și cuprins de activitate ilegală și abuzivă. Oameni buni, veniți la 5 ianuarie și spuneți „NU” distrugerii unei zone din parc”, se arată în comunicat.





Beneficiarii intenționează să construiască pe adresa Trandafirilor, 6, două blocuri locative de cîte 24 de etaje și să amplaseze în ele un centru comercial, oficii și o parcare subterană.

Și locuitorii orașului sînt revoltați de apariția unui nou bloc locativ. Ei spun: „Este practic singurul loc unde oamenii se pot odihni, plimba, juca cu copiii”. „Se distruge infrastructura orașului, copiii rămîn fără terenuri de joacă. Orașul a devenit urît în acești ani”.

În opinia președintelui Societății Evaluatorilor Independenţi din RM, vicedirectorului, SA „CTI-Capital”, expertului pieței imobiliare Alexandr Panov, conducerea capitalei continuă să promoveze, pe parcursul mai multor ani, o politică de distrugere a zonelor de recreere din oraș și nu este clar de ce pînă acum Consiliul municipal nu a sistat toată această debandadă.

„Anual se distrug rămășițele acestui lux verde, care era mereu mîndria locuitorilor Chișinăului, dar și a oaspeților capitalei – a relatat Panov, intervievat de NOI.md. El a menționat că în oraș au fost construite atîtea blocuri locative, că piața este suprasaturată de oferte.

Moldovenii bogați nu au unde investi banii, de aceea ei construiesc case și consideră că imobilul locativ este o investiție eficientă. Deoarece cele mai atractive terenuri pentru construcție sînt deja ocupate, beneficiarul caută diferite căi de a obține dreptul la construcții pe diferite terenuri, inclusiv pe cele cu destinație recreativă. Totodată, restaurantul „Doina”, se poarte spune, are o istorie întreagă. Această construcție cu un nivel, practic, nu se evidențiază și arată armonios în zona de parc. Sînt împotriva construcției imobilului în această parte a orașului și acest lucru nu poate fi admis. Nu e clar cum arhitectul șef al orașului poate elibera autorizații pentru proiectare, iar apoi pentru construcție. Sarcina Primăriei este să alinte acest oraș, iar la noi ea este o sursă a activității criminale. Un asemenea proces necesită investiții capitale semnificative și promovarea intereselor în organele administrației locale”.

Potrivit expertului, un grupul de oameni sau o organizație poate acționa în judecată și contesta această decizie.

Arhitectul șef al Institutului „Chişinau-Proiect”, Mihail Carețchi, a comunicat că ei susțin doar proiectele ce corespund strict Legii cu privire la spaţiile verzi ale localităţilor urbane şi rurale, indiferent de forma de proprietate. De aceea, nimeni nu a eliberat autorizație pentru construcție în Valea Trandafirilor.

„Trebuie să înițelgem că, în afară de aceasta, sînt necesare obiecte de deservire, inclusiv parcare auto, serviciu de gaze etc., iar dacă ținem cont de toate acestea, atunci trebuie să acapareze jumătate din suprafața parcului, iar acest lucru este ilegal. Dar inițial trebuie desfășurate un șir de dezbateri și numai după aceasta Consiliul municipal va aproba decizia”, a spus Carețchi pentru NOI.md.

Totodată, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, consilierul municipal independent Ion Ștefăniță consideră că trebuie să fim mai atenți la ceea ce se construiește în parcuri. „E una cînd este vorba despre un teren sportiv sau de joacă, despre o infrastructură turistică, și e cu totul altceva – cînd e vorba de un bloc locativ. De aceea, orice proiect de modificare a planului urbanistic în această direcție va fi blocat în Consiliul municipal. Autoritățile locale sînt obligate să desfășoare audieri publice, pentru ca specialiștii să poată prezenta toate argumentele „pro” și „contra”, dar eu personal sînt împotriva oricăror construcții masive în zona verde a orașului”.

Pentru a sista construcțiile ilegale, trebuie stabilite granițele zonelor verzi ale capitalei, de creat un cadastru. Pentru construcția imobilului locativ, a centrelor de afaceri, în oraș este suficient loc. Spre exemplu, întreprinderile industriale, care demult sînt pustii. Clădirile și terenurile pustii trebuie analizate, desfășurate licitații, pentru a dezvolta orașul, care necesită mai multe grădinițe și școli. Pentru soluționarea acestor probleme este necesar un dialog între institutele de proiectare și companiile de construcții. Cu aceasta trebuie să se ocupe municipalitatea, direcția de profil a Primăriei și „Chișinău-proiect”. Ele trebuie să se gîndească cum să dezvolte orașul și să le ofere agenților economici de lucru.

„Proiectul verde”

Precum am constatat, în Valea Trandafirilor se dezvoltă cîteva proiecte. Pretura Botanica a anunțat desfășurarea consultărilor publice pe 5 ianuarie 2017 privind proiectul ce prevede reconstrucția restaurantului „Doina”, ce ocupă o suprafață de 0,53 ha și se află în proprietate municipală încă din 2008.


„Adică acesta nu este pămînt obștesc și nu aparține primăriei capitalei, a explicat pentru NOI.md directorul firmei de proiectare „Arh-Est Studio”, Leonid Dumitrașcu. În realitate, au fost confundate două obiecte total diferite. Restaurantul „Doina” este proprietate privată, amplasată pe o suprafață de 0,53 ha, reprezentată de „Arh-Est Studio”. Pe de altă parte, clădirea este amplasată în Valea Trandafirilor, pe 4.5 ha de pămînt municipal, care este dat în arendă și noi nu avem nimic comun cu el”.

La 5 ianuarie, în ziua în care vor avea consultări publice privind reconstrucția restaurantului „Doina”, firma de proiectare va prezenta schițe și proiectul construcției. De asemenea, vor fi examinate posibilitățile de amenajare a teritoriului adiacent restaurantului. Respectiv, valoarea investițiilor, precum și termenele de realizare a proiectului vor fi cunoscute abia după obținerea autorizației pentru construcție și finalizării proiectului tehnic al viitorului obiect.


„La această etapă putem comunica că pe locul restaurantului „Doina” este planificată construcția unei clădiri în care va fi amplasat un centru de afaceri și un complex distractiv, relatează Dumitrașcu. Se preconizează construcția unei clădiri cu elemente Green Architecture, ce se va înscrie armonios în landșaft. Nou nu vom tăia copacii, ci dimpotrivă, imediat după finalizarea construcției vom planta copaci și vom înverzi teritoriul, în conformitate cu standardele moderne de proiectare a spațiilor verzi.

În afara reconstrucției restaurantului, proiectul prevede investiții în valoare de 5 milioane de lei și amenajarea teritoriilor adiacente. Banii vor fi utilizați pentru reconstrucția aleii principale și a rutelor pietonale, pentru reabilitarea podului, pentru pavarea cărărilor. De asemenea, va fi instalat un sistem de iluminare a parcului, va fi stopată eroziunea solului, va fi curățat izvorul și amenajată zona de odihnă.

Pentru tinerele familii cu copii va fi elaborat proiectul „Lumea copiilor”, ce va ocupa o suprafață de 2 mii de metri pătrați și va fi amenajat un teren pentru copii. Iar la etajul superior al clădirii va fi amplasat un observator astronomic, la care toate persoanele interesate vor avea acces liber”.

Numele beneficiarului, deocamdată, nu este cunoscut, pentru că încă nu a fost anunțat tenderul pentru construcție. Potrivit procedurilor legale, tenderul este anunțat doar după consultările publice pe marginea proiectului, examinarea proiectului în cadrul Consiliului municipal și elaborarea documentelor necesare.

La întrebarea corespondentului de ce a fost selectat anume acest teren, avînd în vedere că este zona verde, interlocutorul a explicat că în martie 2015 compania turcă Ongan Tekstil SA a procurat restaurantul „Doina” (100% din acțiunile SA „Doina” cu un teren de 0,5 ha). La acel moment, potrivit extrasului din cadastru, terenul era destinat pentru construcție. Respectiv, compania „Ongan Tekstil” SA a procurat proprietatea scoasă la vînzare ca teren pentru construcții.

Totuși, directorul firmei de proiectare și-a exprimat speranța că Chișinăul ar putea deveni foarte prietenos și confortabil pentru locuitorii săi. Agenții economici pot iniția aceste modificări. Dacă fiecare întreprinzător onest din orașul nostru ar investi cîte puțin în amenajarea zoni în care își desfășoară activitatea, atunci Chișinăul ar deveni mult mai plăcut pentru fiecare dintre noi.

Lumea e pasionată de Green Architecture

În lume se simte un val de pasiuni față de arhitectura ecologică (Green Architecture), care devine tot mai populară. Arhitecții și designerii implementează proiecte neverosimile. De cea mai mare popularitate această idee se bucură în țările cu climă blîndă și ierni scurte – Asia de Sud-Est, America Latină, Australia și Marea Mediterană. Pereții, acoperișurile, fațadele transformate în grădini au început să apară una după alta în landșafturile celor mai importante orașe ale lumii.

Ținînd cont de acest fapt, putem presupune că arhitectura secolului XXI, pe de o parte, va tinde spre armonia cu natura și va deveni „verde”, contopindu-se tot mai mult cu landșaftul, fapt ce va fi caracteristic pentru suburbiile metropolelor, ceea ce nu putem spune despre Chișinău.

La noi situația e cu totul alta. Dar cred că și voi ați observat că în ultimii ani au început să apară construcții în zonele verzi, în parcuri sau pe terenurile libere dintre case, unde cresc copaci și arbuști, sau demolarea unui centru cultural (cinematograful „Gaudeamus”) pentru construcția unui nou bloc locativ. În asemenea ritmuri, degrabă Chișinăul va rămîne fără zone verzi. Dar noi dorim să ieșim la plimbare cu familia în sectorul nostru, să evadăm din aglomerație și să respirăm aer curat, să ne așezăm pe o bancă și să savurăm curățenia, să privim cum la o masă din apropiere, generația mai în vîrstă joacă domino sau cum se joacă copiii. Distrugînd zonele de agrement, autoritățile locale își manifestă atitudinea față de locuitorii orașului și față de capitală.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?