Vladimir Plahotniuc a „ieşit din umbra”. Ce urmează?

Vladimir Plahotniuc a „ieşit din umbra”. Ce urmează?

Xenia Florea

Anul 2016, care a început nereuşit pentru Vladimir Plahotniuc (preşedintele Timofti a refuzat să aprobe candidatura lui la postul de premier, opoziţia unită a fost la un la un pas de a lua cu asalt parlamentul, plana pericolul alegerilor parlamentare anticipate) s-a încheiat cu o concentrare a puterii în mîinile „coordonatorului executiv”.

La sfîrşitul anului, cum a fost planificat, Vladimir Plahotniuc „a ieşit din umbră”, devenind preşedinte al Partidului Democrat, pe care şi pînă acum l-a condus, de facto. Acum, următoarea ţintă (noul lider al PDM nu ascunde acest fapt) este subordonarea parlamentului cu ajutorul deputaţilor cu mandate uninominale, care vor putea fi convinşi mai uşor să formeze majoritatea parlamentară. 

Doar preşeditele Igor Dodon ar putea zădărnici planurile „coordonatorului executiv”, deşi mulţi comentatori politici au dubii în privinţa aceasta. De aceea, potrivit experţilor, noul an 2017 va deveni un an al conflictelor politice dintre preşedinte, guvern şi parlament. Iar Vladimir Plahotniuc va juca rolul lui „Liviu Dragnea moldovenesc” – liderul social-democraţilor români, preteni cu PDM, care acum îl ameninţă cu moţiunea de cenzură pe preşedintele Klaus Iohannis.

„Priviţi, e acelaşi model. El este atotputernic, el încearcă să-şi promoveze agenda, iar dacă preşedintele va începe să se opună, atunci vor fi găsite pîrghii de influenţă şi asupra lui”, consideră analistul politic Igor Boţan.  

 

Tentativa de „legalizare” nr.3

Cînd în primăvara acestui an, Curtea Constituţională a decis revenirea la alegerile directe ale preşedintelui, fostul membru al Partidului Democrat şi ex-ambasadorul Moldovei în Austria Andrei Popov a scris pe reţelele de socializare că Vladimir Plahotniuc ar putea folosi alegerile prezidenţiale nu doar pentru a distruge opoziţia protestatară, dar şi pentru a scăpa de Marian Lupu, care şi-a epuizat resursa, să curăţe PDM, să efectueze rebrandingul partidului şi să şi-l subordoneze complet.

“Cel mai probabil că anume M.Lupu va deveni candidatul la prezidențiale din partea Partidului Democrat. Dar, nu pentru a trece în turul doi și să-l învingă pe Dodon (care încă crede și speră). El va deveni „miel de sacrificare”, pentru a demonstra o victimă și exemplul angajamentului PDM și a lui V.Plahotniuc pentru alegerile libere. Adică, poftim, noi am avut propriul candidat, însăși președintele formațiunii, dar el nu a trecut. Alegerile au trecut corect, și legitimitatea procesului electoral nu poate fi discutată. următorul pas va fi alegerea noului președinte al formațiunii în locul lui Marian Iliici, care deja s-a răsuflat”, scria pe 12 mai Andrei Popov.

 

Aşa şi s-a întîmplat după alegerile prezidenţiale. Diplomaul a greşit doar numele viitorului preşedinte al PDM – Andrei Popov Credea că această funcţie va fi ocupată de Andrian Candu, iar Vladimir Plahotniuc a decis să conducă singur Partidul Democrat. Experţii au diferite explicaţii petnru aceasta.

„El a dorit întotdeauna să fie pe prima linie şi faptul că din cauza luptei cu Filat Plahotniuc a fost nevoit să plece în umbră, cred că l-a forţat şi pe el, şi Partidul Democrat. Partidul Democrat – pentru că a avea un lider formal, dar legitim şi unul real, dar din umbră – totuşi e tensionant. Iată că ei au soluiţionat această problemă”, a declarat pentru noi.md analistul politic Corneliu Ciurea.

 

Iar politologul Victor Josu consideră că postul de preşedinte al Partidului Democrat constituie o anumită manevră de ocolire în încercarea lui Vladimir Plahotniuc de a-şi legaliza statutul.

„Noi observăm o nouă tentativă a lui Vladimir Plahotniuc de a se legaliza – să ocupe una dintre funcţiile publice, care ar corespunde statutului lui de executor al „unui rol important în ţară”, precum a menţionat recent ambasadorul SUA în Moldova James Pettit”, a declarat pentru Noi.md Victor Josu. Voi menţiona că remarca a fost făcută nu pe o tonalitate acuzatoare, ci mai degrabă, pe un ton de aprobare şi stimulare. Deoarece primele două tentative de legalizare – aflarea în funcţia de vice-spicher al parlamentului şi eşecul cu înaintarea la funcţia de premier – s-au încheiat pentru Plahotniuc cu un fiasco, de data aceasta el a schimbat puţin tactica, a decis să ia prin insistenţă. Pentru ca societatea să-l accepte cu el în rolul de preşedinte al partidului, iar apoi, cînd poporul se va obişnui, în mod firesc, cel mai probabil, după alegerile parlamentare, va face a treia tentativă.

 

De ce are nevoie Plahotniuc de toate acestea? Pentru că fără a ocupa o asemenea funcţie, toate investiţile în politică (iar în prezent el a investit în politica moldovenească mai mult decît oricine) îşi pierd sensul. Chiar dacă investeşti cu succes în altcineva, ceea ce lui i-a reuşit, mai degrabă sau mai tîrziu aceasta la fel te plictiseşte. Dar şi este mai sigur să investeşti în tine. Pentru că singur nu vei putea să te tragi în ţeapă, în nici un caz”.

 

Va deveni oare Plahotniuc premier în 2017?

Noul preşedinte al Partidului Democrat a fost văzut nu o dată în fotoliul de premier. Se spunea că candidatura lui era examinată serios în calitate de candidat la postul de şef al guvernului încă în 2008, cînd echipa lui Vasile Tarlev a fost demisă. Însă, în cele din urmă, preşedintele Voronin a desemnat-o premier pe Zinaida Greceanîi (se spune că Plahotniuc a refuzat oferta).

 

Despre Plahotniuc premierul se vorbea şi după alegerile parlamentare anticipate din 2010. Despre faptul că în cazul alegerii preşedintelui pe 16 decembrie, prim-vicepreşedintele PDM ar putea conduce partidul şi deveni premier, liderul mişcării „Antimafie” Sergiu Mocanu a declarat în decembrie 2011. Ulterior, se spunea că prim-vicepreşedintele PDM ar putea fi premier după demisia guvernului lui Vladimir Filat în 2013.   

 

Discuţii despre aceasta au fost şi în anul curent, în pofida faptului că la începutul anului 2016, preşedintele Timofti a respins candidatura lui Vladimir Plahotniuc la postul de premier. Din cele mai „proaspete” – afirmaţia lui Renato Usatîi de acum două săptămîni, că Vladimir Plahotniuc deja se pregăteşte să ocupe funcţia de premier, în cabinetul premierului se face o reparaţie capitală „pentru Plahotniuc” şi deja în următoarele săptămîni, guvernul lui Pavel Filip va demisiona sub pretextul reducerii ministerelor.  

 

Opiniile experţilor privind perspectiva lui Vladimir Plahotniuc de a ocupa fotoliul de premier în anul viitor s-au împărţit. „La ce bun acum funcţia de premeir? Acum nu are sens. Mai întîi, dl Plahotniuc trebuie să schimbe sistemul electoral, să desfăşoare alegerile parlamentare, după toate regulile, şi doar apoi s-ar putea gîndi la o anumită funcţie”, consideră analistul poltiic Igor Boţan.

 

Preşedintele Centrului Iniţiativelor şi Monitorizării autorităţilor publice Ion Dron, dimpotrivă, nu exclude că Vladimir Plahotniuc va dori să ocupe în 2017 fotoliul de premier. Însă acest lucru ar putea provoca o criză politică: preşedintele Igor Dodon a declarat, zilele acestea în direct la un post de televiziune, un „nu” răspicat candidaturii lui Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier. Adică, şeful statului nu are de gînd să semneze decretul privind desemnarea candidaturii preşedintelui Partidului Democrat la postul de premier.  

 

Desigur, coordonatorul executiv al coaliţiei de guvernămînt poate implica din nou Curtea Constituţională, cum a fost la începutul anului 2016, cînd Nicolae Timofti a refuzat să-l înainteze pe Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier şi a înaintat de două ori o candidatură inacceptabilă pentru majoritatea parlamentară. 

 

Atunci Curtea Constituţională a decis că şeful statului este obligat să înainteze candidatura aprobată de majoritatea parlamentară – dacă aceasta este create şi confirmată oficial. În final, Nicolae Timofti a fost nevoit să semneze decretul privind desemnarea lui Pavel Filip la funcţia de premier, iar guvernul a fost format.

Însă precum menţionează Ion Dron, acum, situaţia e alta: „Decizia Curţii Constituţionale a fost adoptată cînd Moldova se afla în matricea republicii parlamentare. Adică, după ce pe 4 martie, Curtea Constituţională a schimbat matricea, iar preşedintele a început să fie ales de popor, această interpretare a CC, în opinia mea, deja nu mai este obligatorie pentru preşedintele ţării: şeful statului poate înainta candidatura la postul de premier la propria discreţie, dar nu la cerinţa majorităţii parlamentare. Aşa că dacă Vladimir Plahotniuc va dori din nou să devină premier, iar preşedintele Dodon va refuza să semneze decretul, atunci aceasta va genera o criză politică”.

Analistul politic Victor Ciobanu la fel nu exclude că Vladimir Plahotniuc în 2017 va dori să devină fie şef al executivului.

„Sincer, nu înțeleg de ce are nevoie de asta, or, este așa o funcție publică bună ca președintele PDM, ce permite stabilirea contactelor internaționale sau expunerea pe marginea situației din țară. Iar postul de premier nu este o funcție constantă, ce comportă un șir de riscuri. Cu atît mai mult cu cît în viitorul apropiat nu se așteaptă miracole economice – pentru aceasta pur și simplu nu există premise. Singura explicație care se impune, dacă Vladimir Plahotniuc va insista să dețină postul de premier – este faptul că el în esența sa este un jucător, care mereu mărește miza, iar după un eșec anterior e foarte probabil că va dori să le demonstreze tuturor că dacă el a spus ceva, el a și făcut”.

 

În opinia lui Victor Ciobanu, dacă Vladimir Plahotniuc într-adevăr va decide să demită guvernul lui Pavel Filip și să ocupe singur postul de premier, acest lucru nu se va întîmpla mai degrabă de primăvara viitoare.

 

„Chestiunea este că peste ocean acum se schimbă (precum se spune la noi) „comitetul de la Washington”. Pe 20 ianuarie va avea loc inaugurarea noului președinte al SUA Donald Trump. Apoi va fi nevoie de o anumită perioadă de timp pentru formarea administrației prezidențiale. Cred că Vladimir Plahotniuc va aștepta între timp pentru a vedea cît de departe poate merge – or, nu din propria inițiativă Nicolae Timofti a refuzat acum un an să semneze decretul privind desemnarea lui Vladimir Plahotniuc la funcția de premier”, a declarat Victor Ciobanu pentru noi.md.

 

Alegerile – anticipate sau ordinare?

 

„Scopul e clar. Noi avem cea mai puternică echipă și cele mai puternice organizații în raioane. Noi vom executa sarcinile trasate. După sărbători vom începe activitatea politică, parlamentară și guvernamentală”, a declarat Vladimir Plahotniuc în cadrul congresului VIII al Partidului Democrat.

 

Sarcina imediat următoare pentru formațiunea sa politică a fost anunțată de președintele PDM la același for – optimizarea parlamentului și guvernului și „transmiterea în mînile unor oameni a controlului asupra organului legislativ, stabilirea pîrghiilor, cu ajutorul cărora cetățenii îi vor putea pedepsi pe cei care nu-și îndeplinesc obligațiile în perioada aflării lor în funcții”.

Dacă e să traducem această declarație într-un limbaj accesibil, atunci după sărbătorile de iarnă, democrații intenționează să schimbe sistemul electoral din proporțional în mixt, cînd jumătate din parlament (51 de deputați) este aleasă pe liste de partid, iar 50 – pe circumscripții uninominale. Este un vis de mai demult, dar nerealizat, al conducerii Partidului Democrat.

„Modificarea sistemului electoral – trecerea la alegerea unei părți a deputaților pe circumpscripții uninominale – va deveni un moment cheie în planurile de reformare a clasei politice, menționează politologul Victor Josu. Nu întîmplător, în discursul său în fața delegaților congresului Partidului Democrat, Plahotniuc a vorbit despre „transmiterea reală către popor a controlului asupra parlamentului” și despre „instrumentele, cu ajutorul cărora cetățenii îi vor putea pedepsi pe cei, care nu-și îndeplinesc obligațiile” – acest lexic face parte tocmai din argumentele în favoarea alegerilor în baza sistemului majoritar.

 

E clar că el va putea controla mai ușor un parlament mixt, deoarece deputații uninominali, ce nu suferă de sindromul trădării partidului, vor putea fi determinați mai ușor să facă parte din viitoarea majoritate parlamentară. Orice deputat uninominal oricînd va putea găsi un argument „de beton” pentru alegători: un vot nu decide nimic, de aceea, am mers în componența coaliției de guvernămînt, pentru a soluționa mai bine, dragi alegători, problemele voastre. Iar faptul că drept candidat la funcția de premier din partea viitoarei majorități parlamentare va fi înaintat Plahotniuc, ce să-i faci, așa va fi voința majorității”.

 

Cît privește termenele alegerilor parlamentare, Victor Josu tinde să creadă că Vladimir Plahotniuc, cel mai probabil, țintește alegerile parlamentare ordinare din 2018, dar nu cele anticipate

„În acest caz, pentru Plahotniuc nu sînt importante termenele, ci modificarea regulilor jocului și pregătirea Partidului Democrat – care este oficial partidul lui, de alegeri conform noilor reguli. Cu siguranță, el deja are o strategie de pregătire, ce presupune și candidați-spoileri în fiecare circumpscripție, și așa-zișii candidați independenți, care după alegeri vor adera la fracțiunea PDM și multe altele”, susține expertul.

Directorul executiv al Asociației pentru democrație participativă (ADEPT) Igor Boțan de asemenea crede că e puține probabil că Vladimir Plahotniuc va merge la alegeri anticipate.

 

„El nu are nevoie de asta, or, în afara modificării sistemului electoral, mai trebuie crescuți liderii circumpscripțiilor uninominale. Localnicii trebuie pregătiți că anume această persoană concretă va avea grijă de bunăstarea lor, de aceea anume el trebuie să le reprezinte interesele în viitorul parlament. Cred că în timpul apropiat, toată mass media din holdingul dlui Plahotniuc va relata activ despre faptul că într-un sat dintr-un anumit raion, datorită unei persoane, a fost ceva construit, desfășurat sau trasat. Dar pentru a promova oamenii, care urmează să ajungă în parlament, e necesar aproape un an, nu mai puțin, de aceea eu nu cred că democrații vor merge la alegeri anticipate”, susține Igor Boțan.

 

În general, indiferent de faptul dacă alegerile parlamentare vor avea loc în 2017 sau în 2018, anul viitor, în opinia experților politici, va fi un an al certurilor politice, al confruntării și blocării activității unui șir de organe publice. O asemenea situație, potrivit președintelui Centrului de inițiative și monitorizare a autorităților publice Ion Dron, este programată de decizia Curții Constituționale din 4 martie 2016, care a restabilit alegerile directe ale președintelui.

 

„Cel mai rău lucru, din  punct de vedere politic, care s-a produs în Republica Moldova în 2016 este faptul că am fost readuși la starea de confruntare din anul 2000. De aceea, conflictul dintre președinte și parlament este inevitabil. Iar o asemenea confruntare se va atesta și în 2017, și în 2018, și în 2030 – pînă cînd în Moldova nu va fi schimbată forma de guvernare în una curat parlamentară sau curat prezidențială, fără etape și forme intermediare”, a declarat Ion Dron pentru Noi.md.

Ați găsit eroarea în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu42 comentari

Sandu 31 dec. 2016,, 10:41

Sa fim seriosi. Plaha si Dodon se vor juca de-a controversa. Or, anume Plaha l-a facut sef pe Dodon, sigur la ordinul lui Putin si prin fraudarea scrutinului. Cosmarul lui Plaha este Maia si Andrei. Visul megalomaniac a lui Plaha este bagarea pe gatul deputatilor a votului criminal uninominal. Scop: pentru a salva partidul sau mafiot din groapa, pentru a se capatui cu independenti coruptibili, pentru a trimite PL si PCRM la groapa istoriei, pentru a crea doi poli: pd mamut si partidul dodonic decazut. Cu banii sai, cu dosarele pe numele lui Dodon, Greceanaia etc., cu ura sa fata de popor, Plaha vrea sa-si scape pielea criminala.

petro 31 dec. 2016,, 11:53

Пло хо внюк? //
В начале года боялся носа высунуть, а сейчас в крёстного отца метит. За широкой евроамерской спиной... Бог всё видит. //

Ильва 31 dec. 2016,, 14:06

Владимир Георгиевич! Если Вы такой успешный менеджер, сделайте жителей Молдовы процветающими и успешными с годовым доходом 12 000 евро у КАЖДОГО , а не по списку ДПМ!

Ciocana 31 dec. 2016,, 14:49

Говоря о Плахотнюке, нужно помнить, что он не допускает даже мысли о своём полном поражении и, особенно, об уголовном преследовании и последующем приговоре с отбыванием конкретного тюремного срока. Поэтому, он делает всё возможное, чтобы это не случилось. Начиная примерно с 2004 года, проникнув в окружение Воронина, Плахотнюк уже начал расставлять своих людей в правительстве, полиции, прокуратуре, судах и других важных гос. структурах. Но этого было недостаточно. Совершая столько правонарушений и преступлений, он нуждался в обеспечении полной и надёжной безопасности. Ему надоело постоянно выклянчивать у Воронина интересующие его должности для своих людей, что не всегда приводило к непременному успеху. Тогда он решил, что ему самому нужно прийти к власти и не зависеть от настроения руководителя ПКРМ. Выборы в апреле 2009 года предоставили ему такую возможность. Уверен, что именно Плахотнюк воспользовался искренним недовольством людей результатами парламентских выборов и организовал через своих провокаторов погромы и поджоги Президентского дворца и Парламента. Затем, через своих людей в МВД, Прокуратуре и судебных инстанциях, он организовал грубое и бессмысленное преследование молодых людей, участвовавших в беспорядках. Их организаторы и непосредственные исполнители так и остались неизвестны. Жестокое обращение с невинной молодёжью возмутило большую часть населения, что и привело к поражению ПКРМ и Воронина на внеочередных парламентских выборах. Именно это и нужно было Плахотнюку, который к тому времени купил ДПМ у Дьякова и сделал её руководителем М. Лупу, который имел тогда ощутимый авторитет в определённых кругах и слоях населения. Никто из ответственных работников МВД, Прокуратуры и судов не пострадал за свои служебные преступления, всех их оправдали люди Плахотнюка. Часть из них, такие как Зубик, Межинский и другие с тех пор работают в его фирмах. Дальше вы всё знаете. Плахотнюк и сейчас обеспечил себе на многие годы лояльность и послушание Полиции, Прокуратуры, всех судебных органов и других важных гос. структур. Он же помог Додону стать Президентом. Для него это был наилучший из двух реальных вариантов. С Додоном у них давние взаимовыгодные связи. Достаточно вспомнить приватизацию за бесценок таких гос. объектов, как гостиница "Кодру", голосование за Президента Тимофти, за очень нужные Плахотнюку законы и т.п. Они и дальше будут разыгрывать дешевые представления. Додону будут разрешать продолжать насаждать неприязнь и отчуждение в обществе, на радость бездумному и примитивному своему электорату. В том, что касается важных для Плахотнюка проблем, Додон будет делать вид, что сопротивляется, но ему не хватает полномочий. И так все четыре года президентства мыльного пузыря. А парламентские выборы Плахотнюк устроит так, чтобы их выиграть в любой форме. Жизнь населения практически не изменится. Часть его будет покидать эту территорию в поисках лучшей жизни, оставшиеся будут влачить жалкое существование в надежде на помощь внешних сил. Единственным фактором, способным радикально изменить жизнь людей, является объединение с Румынией. Для осуществления этого объединения нужна незапятнанная политическая партия, которая доходчиво объяснит людям, независимо от их социальной и этнической принадлежности, все преимущества и этапы этого процесса. Но и люди должны совершить над собой усилие и отбросить вбитые в их голову предубеждения и ложные представления. Это жизненно важный выбор, а не игра в неосуществимую, утопичную государственность на радость ворам, бандитам, приспособленцам и шулерам.

Ispita puterii 31 dec. 2016,, 15:58

Urmeaza legalizarea fuziunii dintre elitele puterii şi criminalitatea organizată.

Вова 31 dec. 2016,, 17:01

Все это хорошо, что проводятся такие анализы, но плохо, что в них учитываются только мнения современных аналитиков и не учитывается исторический опыт, данного народа, да советы Одной Личности ,которая родилась, от девы 2016 лет назад. Выросла среди земного народа, в 30 лет получил крещение, и проповедовал новое евангелие, и объяснял людям, суть нового завета Бога с человеком - эта личность Иисус Христос. В Евангелие от Матфея в 24 главе Он как раз говорит о нашем времени:
4 Иисус сказал им в ответ: берегитесь, чтобы кто не прельстил вас, (Матфея 24:4).
5 ибо многие придут под именем Моим, и будут говорить: "Я Христос", и многих прельстят. (Матфея 24:5).
10 и тогда соблазнятся многие, и друг друга будут предавать, и возненавидят друг друга; (Матфея 24:10).
11 и многие лжепророки восстанут, и прельстят многих; (Матфея 24:11).
12 и, по причине умножения беззакония, во многих охладеет любовь; (Матфея 24:12).
13 претерпевший же до конца спасется. (Матфея 24:13).
22 И если бы не сократились те дни, то не спаслась бы никакая плоть; но ради избранных сократятся те дни. (Матфея 24:22).
23 Тогда, если кто скажет вам: вот, здесь Христос, или там, - не верьте. (Матфея 24:23).
24 Ибо восстанут лжехристы и лжепророки, и дадут великие знамения и чудеса, чтобы прельстить, если возможно, и избранных. (Матфея 24:24).
Последний стих относится к тем обкомам, о которых говорят аналитики.
Но для нас самый важный стих - есть стих 13 "претерпевший же до конца спасется". А для этого, нужно знать, что дал Бог своему народу и всем людям на земле, чтобы они могли спастись. Это две каменные скрижали, на которых Бог лично написал своим пальцем 10 заповедей, которые составляют Божественную Конституцию. Она святая и никто не может прикоснутся к ней, и изменить ее. Символически ее охраняли два херувима, на крышке ковчега. Лично я верю в это и верю Богу,что это так. Но исторически было доказано, что никакое государство не может существовать и развиваться без Конституции, и строгого соблюдении ее. Это наглядно доказало история Республики Молдовы, беды которой начались, когда хитрые парни, получили доступ, делать, что хотят с нашей Конституцией.
Чтобы было понятнее, поясню, что означает хитрость ( а) служит для сокрытия злого умысла; б) Мастер хитрости - сатана, который под личиной друга совращает людей к непослушанию Богу ; в) хитрость исходит от дьявола, а коварный человек - сын дьявола, который подстрекает детей не слушать своих родителей)
ВСЕ БЕДЫ ЭТОЙ СТРАНЫ БЫЛИ ЗАЛОЖЕНЫ ПРИ НАПИСАНИИ КОНСТИТУЦИИ, КОГДА В 141 СТАТЬЮ ЕЕ НАПИСАЛИ:
1) Инициатива пересмотра Конституции может исходить от:
а) не менее чем 200000 граждан Республики Молдова, имеющих право избирать. Граждане, от которых исходит инициатива пересмотра Конституции должны представлять не менее половины административно-территориальны х единиц второго уровня, в каждой из которых должно быть собрано не менее 20000 подписей в поддержку этой инициативы;( но на то время территориальная единица была жудец, и проблема 20000 жителей не существовала. Сейчас районы, и учитывая демографическую проблему, невозможно выполнить требование 20000)
b) не менее чем одной трети депутатов Парламента;
с) Правительства.
[Ст.141 ч.(1) изменена ЗП1115-XIV от 05.07.00, МО88/29.07.00]
(2) Проекты конституционных законов представляются Парламенту только вместе с заключением Конституционного суда, принятым не менее чем четырьмя судьями.
Изменениями от 05.07.00,( 5 июля 2000 года), разрешили хитрым парням " насиловать Конституцию" и прикрываться ею, при совершении ими своих беззаконий. За это проголосовало 91 депутат Парламента, только 10 не голосовали ( мало, но есть еще патриоты в этой стране. Хорошо бы было, чтобы народ знал своих героев, а также и своих врагов!!!)
Тогда Парламент, тем же решением отняли у народа право избирать себе Президента страны. Только через 15 лет Тэнасе - Председатель Конституционного суда 4 марта 2016 года восстановил право народа, избирать себе президента. И остатки того Парламента 2000 года начали кричать, что насилуют Конституцию, когда виновники изнасилования были они сами. Больше всех кричал и кричит Воронин, и не только кричит, а доказывает, что выбранный всем народом Президент не имеет легитимности, бойкотирует выборы и грозится, что не подаст руки Додону.. А не хочет признать, что был избран Президентом на два срока незаконно, благодаря изменениями Конституции от 05.07.00.
Так вот, нужно отнять у хитрых парней, возможность изнасиловать Конституцию, для этого снять из 141 статьи пункты в) и с) и все станет на свои места. Оставить только пункт а), потому что истинный хозяин в этой стране - это народ, а не те, которые изнасиловали ее, и машут ею в свое оправдание, за свои беззакония.
ЗАХВАТ ГОСУДАРСТВА МОЛДОВЫ СОВЕРШИЛСЯ НЕ В 2014-2015 ГОДАХ, А В 2000 ГОДУ ( КОГДА ВСЕ ГОВОРИЛИ ЧТО БУДЕТ КОНЕЦ СВЕТА). ПРОСТО ХИТРЫЕ ПАРНИ ХОРОШО ИЗУЧИЛИ КОНСТИТУЦИЮ И ВОСПОЛЬЗОВАЛИСЬ ПРОЩЁТАМИ В ЕЕ ИЗМЕНЕНИЯХ В

молдован для Чоканки 31 dec. 2016,, 17:23

Вижу куда клонишь, Чоканка, снова хочешь унирю...А хрена тебе !!! Мы, граждане Молдовы, патриоты своей страны и Родины никогда не допустим, чтоб такие шакалы и предатели как ты и твои братья (10% от всего населения) нанесли ущерб независимости и государственности нашей стране !!! Додон, в лице большинства граждан, оказавших ему доверие, будет продвигать свою программу на дальнейшее укрепление и развитие Молдовы, против беззакония и всего того что натворили твои сподвижники в лице ЛП и всей правящей правой коалиции...Конечно, сразу не получится все разрешить, но время идет и все меняется, если не получится сейчас провести досрочные парламентские выборы, то через два года ПСРМ наберет большинство и в Парламенте, вот тогда чоканка, тебе точно надо будет переобуваться или собирать чемодан !!! Так что пока не поздно переобувайся и перестань тут людям пудрить мозги со своей унирей !!!

молдовеану 31 dec. 2016,, 18:05

трамп тоже не всем нравился в сша
и метод ведения бизнеса, при котором он старался уходить от уплаты налогов и иметь прибыль в полу или не совсем законных операциях.
также и плахотнюк, как предприниматель предпринимал всё чтобы разбогатеть.
русиякам трамп очень ндравится
может быть Молдова тоже хочет своего трампа.
возможно что человек который возможно богател, используя неписанные на тот момент правила и законы или воспользовавшись тем что законы не работали сумел сделать состояние.
у плахотнюка должна быть возможность чтобы показать свою силу и ум и использовать её в добрых целях.
у каждого должна быть возможность отдать народу и стране отдачу от того что многие считают воровством.
богатство для многих это не самоцель а возможность сделать для страны хорошее при том что человек обеспечен.
будем желать нашим лидерам побольше любви к стране и народу, а народу маненько больше ума и больше труда для общего развития и блага.

Чебуреску 31 dec. 2016,, 19:36

Владимир Плахотнюк “вышел из тени”. Что дальше?------------ КАК ЧТО...??? Владик...!!!, ТЕБЕ ДА-А-ВНО ПОРА ДОМОЙ..., В ТЮРЬМУ..., К ТЁСКЕ..., БРАТУ фИЛАТУ!!! Ё

Ciocana 31 dec. 2016,, 21:31

Для молдована: Вы, которые называете себя патриотами этой страны, являетесь, на самом деле, её идиотами. Живёте не мыслями и знаниями, а дешевыми, бессмысленными лозунгами, преклоняетесь перед бандитами и мелкими жуликами, перед тиранами и ничтожными людишками. Прикрываетесь желанием народа, которому десятилетия промывали мозги и вбивали в голову ложь и ерунду. В действительности же, часть из вас просто не хочет учить румынский язык и становиться частью румыноязычного общества, надеясь вечно удерживать эту территорию под влиянием или управлением России. Другая часть осталась пропитанной мнимым величием советского человека, для которого окружающие его меньшие народы не достойны уважения, в том числе и свой. На самом же деле все эти патриоты, государственники, антизападники и румынофобы являются заложниками имперской, агрессивной политики России, которая использует их для своих геополитических интересов. Ей, России, абсолютно наплевать на то, что все эти люди не только не дают другим своим согражданам устроить свою жизнь, но и сами жить нормально никогда не будут. Главное для бывшей метрополии, чтобы на этих территориях было постоянное напряжение, взаимное непонимание и неприязнь, а еще лучше - ненависть. Все наши беды от недомыслия, от неосмысленного послушания в угоду всяких проходимцев, от привычки не быть ответственными за своё существование, от неумения отличать добро от зла, от пренебрежения мнением людей знающих и интеллигентных. Посмотрите, какие вы комментарии пишите - злобные, бессодержательные, оскорбительные. Как пишите, так думаете и живёте - как бездушные, бестолковые мутанты.

captcha

Întrebarea zilei Toate

load