X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sloganul AIE 3: Mai mult nu furăm, fraților – declarație

25 mar. 2013,, 14:47   Politică
10828 20
Foto: interakt.md
Noul acord al Alianței pentru Integrare Europeană 3 trebuie să conțină un singur rînd, în care să fie scris: mai mult nu furăm, fraților”. Declarația a fost făcută pentru NOI.md de analistul politic Oazu Natoi, întrebat care ar putea fi prevederile noului acord AIE 3, care se află în prezent în stadiu de elaborare.

“Atît. În rest nu contează – genul masculin sau feminin. Principalul e să nu fure și atunci treaba o să meargă strună”, a spus analistul.

Potrivit lui, chiar dacă noul acord va stipula acest lucru, situația din țară nu se va îmbunătăți pînă cînd cetățenii nu vor începe să sancționeze politicienii. “Cînd eu eram pionier, iar jucînd fotbal nimeream cu mingea în fereastră și mă scoteau în fața careului, eu, cu ochii plecați în jos, știam ce să spun – că mai mult nu voi face așa. Eu știam că așa trebuie de spus, dar asta nu însemnă că eu trebuie să încetez să joc fotbal. Tot așa și politicienii, care demult au trecut de vîrsta cînd pot fi scoși în fața careului. Prin urmare, nu vor înceta atîta timp cît nu avem o poziție normală la cap, atîta timp cît cetățeanul nu îi sancționează pe politicieni”, a opinat Nantoi.

La rîndul său, analistul politic Nicolae Osmochescu susține că noul acord trebuie să conțină trei prevederi, printre care renunțarea la partajarea unor funcții pe criterii politice. „Cred că în noul protocol al acordului trebuie sa se renunțe la principiul „partajarea pe criterii politice”, care a devenit o capcană nu doar pentru alianță, dar pentru întreg sistemul de guvernare. În rîndul al doilea, trebuie să fie un principiu – dacă se demonstrează că persona numită în funcție nu-și onorează obligațiunile, în mod automat, noi înșine inițiem problema de rechemare și demisie. În rîndul al treilea: în acord trebuie să fie stipulat că toate succesele obținute sînt nu ale PL, PLDM sau PD, sînt ale întregii alianțe, dar și toate greșelile și neajunsurile sînt tot ale lor. Nu ”la plăcinte înainte” – sîntem AIE și ”la război înapoi” – separat”, a menționat analistul.

Nicolae Osmochescu consideră că, deși în noul acord alianța ar putea să renunțe la partajarea funcțiilor pe criterii politice, nu este neapărat ca toți cei numiți pînă în prezent să fie demiși, din moment ce întrunesc condițiile și își exercită funcția cu onestitate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?