Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Viorel Chetraru: Șansele de cîştig în dosarul de spălare a banilor sînt minime

25 mar. 2013,, 13:15   Societate
6052 0
Foto: adevarul.ro
Moldova a devenit a doua ţară după Bulgaria, care a intentat un dosar penal pe faptul de spălare a banilor în răsunătorul "dosar Magnitski".

Potrivit Agenţiei "Infotag", anunţul a fost făcut în şedinţa Clubului de Presă de către şeful Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), generalul-maior Viorel Chetraru.

"Aşa-zisul "dosar Magnitski" nu este tocmai simplu. Peste 30 de structuri bancare din diferite ţări au transferat prin Moldova circa 4% dintre toţi banii care provin din Rusia. Toate aceste fonduri au fost transferate în off-shore-uri, în principal, în Cipru. Toate celelalte ţări au emis hotărîri conform cărora nu s-au intentat dosare penale. Ultimul stat a fost Estonia a cărei procuratură, în februarie 2013, de asemenea, a hotărît să nu deschidă dosar penal", a relatat Chetraru.

Şeful CNA a explicat faptul că investigarea faptelor de spălare a banilor are un specific anumit, în virtutea căruia un dosar penal este imposibil de intentat în mod independent, "existenţa faptului de origine a banilor fiind obligatorie".

"În cazul Republicii Moldova, dosarul penal a fost intentat în temeiul faptului de sustragere a banilor în Rusia, căreia ne-am adresat în repetate rînduri, dar, cu regret, nu am primit răspuns. R.Moldova a intentat procesul pe faptul de spălare a banilor în "dosarul Magnitski" sub o presiune mare a societăţii, pentru a verifica tot ce poate avea legătură cu acest dosar. Din punctul nostru de vedere, aici are loc o reglare de conturi între interesele SUA şi ale Rusiei. Este vorba despre mulţi bani meniţi să influenţeze sectorul energetic al Rusiei, inclusiv "Gazprom"-ul. În continuare, operaţiunea nu a reuşit şi, prin intermediul unor persoane false şi unor maşinaţii, aceşti bani au fost furaţi şi trimişi după scheme în off-shore-uri şi alte ţări", a spus Chetraru, adăugînd că R.Moldova a cîştigat circa 38 mil. lei datorită diferenţei de curs la convertirea banilor din Rusia.

Şeful CNA a afirmat că perspectivă în acest dosar nu va exista pînă va fi stabilită legătura corespunzătoare a dosarului moldovenesc cu dosarul penal din Rusia. Responsabilul a comparat situaţia curentă cu acest dosar în R.Moldova cu "o zarvă inutilă", despre care nu prea crede că va avea rezultate.

Referindu-se la acţiunile top-managerului Băncii de Economii din perioada respectivă, Grigori Gacichevici, şeful CNA a spus: "Nu cred că există rolul lui Gacichevici în acest dosar. El nu are nici o implicaţie aici. Pur şi simplu, a lucrat la acel moment la bancă şi orice alt manager putea fi în locul lui".

"Fără acordul corespunzător al Băncii Naţionale, al Ministerului Finanţelor, al altor autorităţi ca aceste transferuri să fie tratate cu toleranţă, efectuarea lor ar fi fost imposibilă", a conchis Viorel Chetraru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?