Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Experţii, rezervați faţă de o iniţiativă a preşedintelui

29 dec. 2016,, 15:15   Politică
4869 2

"Iniţiativa legislativă a Preşedintelui Igor Dodon cu privire la anularea Legii ce presupune trecerea pe umerii cetăţenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar este populism curat şi o altă încercare de a lupta nu cu cauza, dar cu consecinţele", consideră ex-deputatul Parlamentului, Alexandru Petkov.

El şi-a exprimat îndoiala faţă de faptul că majoritatea parlamentară va reexamina decizia lui.

"E ca şi cum te-ai plînge la Gestapo în legătură cu încălcarea drepturilor omului. În loc să atragă sprijinul întregii societăţi şi să se confrunte cu decizia neruşinată a autorităţilor de a transmite povara pe umerii oamenilor în urma miliardelor furate, Dodon a decis să meargă pe calea de rezistenţă minimă. El este o parte a construcţiei oligarhului Plahotniuc a puterii pe verticală. Mai mult decît atît, el a fost de acord să devină parte a acestei construcţii din propria voinţă", consideră expertul.

În opinia politologului Nicolai Ţvetcov, problema de întoarcere a miliardelor furate nu poate fi rezolvată printr-un singur decret, lege sau acţiune.

"Ţara şi-a asumat angajamentul să întoarcă banii. Dacă acum ne dezicem de angajamentele anterioare, trebuie propuse alte soluţii. Cred că dezbaterile dintre oficiali sînt doar primul semnal serios în ceea ce priveşte contradicţiile profunde care există între partidele politice din Moldova şi liderii acestora în problemele de guvernare", a menţionat el.

Vicepreşedintele Partidului DA Alexandru Slusari consideră că, prin criticarea iniţiativei preşedintelui, spicherul şi premierul "au citit poporului jefuit prelegeri despre demagogia juridică".

"Şeful Guvernului în general a făcut concluzii paradoxale, precum că, dacă cetăţenii nu ar fi obligaţi să ramburseze miliardele furate tot de la ei, atunci Moldova nu ar fi primit credite, care, de asemenea vor fi restituite de către cetăţenii RM. Încă puţin şi domnul Filip ar putea face o concluzie şi mai paradoxală, dacă nu s-ar fi produs furtul secolului, Moldova nu ar avea finanţare externă", a ironizat el.

Slusari a caracterizat cinic afirmaţia lui Pavel Filip precum că "legea cu privire la întoarcerea miliardelor deja a produs un efect juridic".

"Acest lucru este o absurditate completă. Din bugetul de stat nu s-a plătit, deocamdată, niciun ban pentru hîrtiile de valoare de stat plasate de Banca Naţională. Acestea trebuie să fie plasate în fiecare an pe sume diferite. Încă nu este prea tîrziu pentru a schimba ceva. Declaraţia premierului despre faptul că nu există o altă soluţie, de asemenea, nu este adevărată. Mulţi experţi au propus cîteva variante alternative. Partidul DA, în special, consideră că este necesar de oprit garanţiile de stat emise de guvernele Iurie Leancă şi Chiril Gaburici", a spus Slusari.

El consideră că datoria celor trei bănci furate faţă de BNM trebuie să fie introdusă într-un cont în afara bilanţului, iar toate eforturile organelor de drept trebuie să fie concentrate pe restituirea banilor furaţi şi pe pedepsirea celor care într-adevăr sînt vinovaţi de furt.

Slusari a dat drept exemplu Nigeria, care a solicitat ajutorul serviciilor secrete din mai multe ţări ale lumii şi şi-a restituit aproximativ mld.

"Şi dacă după toate operaţiunile de rambursare a banilor se dovedeşte că o parte dintre resursele financiare nu pot fi returnate, atunci se poate reveni la această lege. În această situaţie, contribuabililor li se va putea spune cinstit că au făcut tot ce au putut, au fost pedepsiţi toţi cei care au fost implicaţi, dar 5-10% nu au putut fi restituite. Astfel, cetăţenii vor fi de acord să achite datoria rămasă. Dar această variantă pe care a propus-o regimul actual este absolut imorală", a menţionat el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?