Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Echipa de consilieri prezidențiali, apreciată diferit de experţi şi politicieni

27 dec. 2016,, 12:15   Politică
6252 7

Experţii şi politicienii apreciază diferit profesionismul echipei de consilieri a preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, care au fost prezentaţi ieri.

Politologul Vitalie Andrievschi consideră că, la prima vedere, în echipă au fost aduşi oameni cu experienţă şi profesionişti bine pregătiţi.

"Însă întrebarea este ce scopuri va trebui să atingă această echipă. Dacă e vorba de îmbunătăţirea situaţia în ţară, atunci e una. Iar dacă ei vor lucra pentru a reorienta politica, economia şi relaţiile externe spre un singur partener – Rusia, atunci e cu totul altceva. Consilierii au potenţial, însă, deocamdată, nu este clar cum va fi folosit acesta", a spus el.

Vicepreşedintele Platformei DA Alexandru Slusari a recunoscut că pe unii membri ai echipei îi cunoaşte foarte puţin.

"În privinţa noului secretar general, Ruslan Flocea, mă îngrijorează fostul loc de muncă – Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). Aceasta este o structură controlată de Vlad Plahotniuc, iar el nu ţine oameni întîmplători. Pe ceilalţi îi ştiu superficial. De exemplu, Vasile Şova, care a fost ministru al Reintegrării şi care nu a obţinut mare progres în reglementarea transnistreană. Pe Ion Ceban (numit consilier în domeniul politicii - "I.") îl cunosc mai mult în calitate de consilier municipal şi am apreciat capacitatea lui de a găsi limbaj comun cu alte forţe politice", a menţionat Slusari.

Referindu-se la candidatura Elenei Gorelova, numită în funcţia de consilier în domeniul economic, Slusari a apreciat pozitiv viziunile ei economice.

"Întotdeauna am apreciat faptul că ea are o atitudine serioasă faţă de importanţa agriculturii naţionale. Sper mult că va evita disensiunile geopolitice în activitatea sa şi va influenţa asupra lui Igor Dodon în plan economic, şi nu invers", a spus el.

Slusari a menţionat că consilierul Ion Perju "a fost destul de bun viceministru al Agriculturii şi apoi şi şef al unui proiect internaţional în domeniul agricol".

"Astăzi, agricultura Moldovei este un fel de cenuşăreasă a economiei naţionale, iar importanţa instituţiei de profil practic nu se simte. Anul 2016 a fost un an pierdut în realizarea vreunor politici agrare, chiar şi a celor care nu necesitau alocaţii băneşti. Am o mică speranţă că duetul "Gorelova-Perju" va putea schimba ceva pentru a îmbunătăţi situaţia din agricultură", a spus fostul preşedinte al Uniunii Producătorilor Agricoli "Uniagroprotect".

În opinia lui, nicio echipă de consilieri nu va putea schimba situaţia generală a lucrurilor dacă preşedintele nu va promova o politică de eliberare a statul capturat, de luptă cu corupţia, de reforma a justiţiei şi de soluţionare a problemelor socio-economice ale cetăţenilor ţării.

Doctorul în istorie Ruslan Şevcenco susţine că numirea lui Ion Ceban în funcţia de consilier în domeniul economic este "o greşeală serioasă a noului preşedinte".

"Avînd multă experienţă în domeniul învăţămîntului, el ar fi fost potrivit dacă ar fi fost numit consilier pe acest profil. Ceban nu are experienţă de analiză politică, nu are nici cunoştinţe serioase despre problemele politice interne, iar acest lucru poate afecta negativ preşedintele pe viitor. Referitor la profesionalismul lui în calitate de purtător de cuvînt, cred că el aici corespunde bine", susţine expertul.

El a spus că numirea lui Andrei Neguţa în funcţia de consilier al preşedintelui pentru politică externă este discutabilă.

"El are o mare experienţă de activitate în partid, în stat şi apoi în business. Neguţa a fost ambasador în diferite ţări şi organizaţii. Însă în 2012 el a făcut o declaraţie antistatalistă, spunînd că retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a Moldovei este "precoce", deoarece "pune în pericol" republica şi întreaga regiune. Pentru aceasta el a şi fost rechemat", a amintit istoricul, care consideră că numirea lui Neguţa, la fel ca şi a lui Ceban, poate fi explicată doar prin faptul că Dodon nu are specialişti în aceste domenii.

În opinia lui Șevcenco, o experienţă de activitate în structurile publice, inclusiv la CNA, are secretarul general al aparatului, Ruslan Flocea.

"La locul potrivit se află şi consilierul preşedintelui pentru probleme juridice, Maxim Lebedinschi, care are o experienţă destul de mare în acest domeniu. Consilierul Ion Perju are experienţă de activitate la preşedinţie, ocupîndu-se de probleme sectorului agrar încă pe vremea lui Voronin. Corespunde funcţiei şi consilierul pentru economie, Elena Gorelova. Ea este un analist economic profesionist, cu o experienţă bogată, inclusiv în administrare, lucru foarte important pentru activitatea ei actuală. Şi Corneliu Popovici este potrivit pentru funcţia de consilier în domeniul educaţiei, culturii şi cercetării. Un funcţionar cu experienţă este şi Vasile Şova", a comunicat Şevcenco, care a menţionat că un "neajuns" al acestuia este faptul că nu cunoaşte limba de stat a Moldovei.

"Desigur, fiecare dintre aceste persoane are secretele şi problemele sale, de care vom afla în timpul apropiat şi care ar putea influenţa asupra domeniilor pe care le gestionează. Destul de curînd vom afla cum vor reuşi ei să le depăşească", a spus doctorul în istorie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?