X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Specialiști: Bîcul este un rîu mort (VIDEO)

23 dec. 2016,, 18:00   Societate
8005 0

Bîcul este unul dintre rîurile care atrage în mod deosebit atenția specialiștilor în ecologie, pe motiv că are practic cea mai poluată apă din țară.

În cadrul unei mese rotunde, specialiștii au declarat că Bîcul este un rîu mort, deoarece în el nu se mai întîlnesc organisme vii, informează NOI.md.

„Rîul Bîc în prezent este mort, și asta chiar de la izvorul de unde pornește. Trebuie să schimbăm multe lucruri legate de acest rîu, deoarece la Chișinău acesta deja este o cloacă”, a afirmat directorul executiv al Mișcării Ecologiste Urbane, Vladimir Garaba.

Potrivit lui Arcadie Leahu, șef al Laboratorului Inspectoratului Ecologic de Stat, starea apei din rîul Bîc este una deplorabilă. „Apa este destul de poluată, iar acest lucru se întîmplă din mai multe cauze: apa se scurge de pe străzile municipiului și ajunge în rîu; în zona de protecție și pe malurile acestuia se află foarte multe întreprinderi. Mulți afluenți ai Bîcului sînt poluați cu substanțe chimice, organice, care nimeresc din apele reziduale, cum ar fi cele de proveniență menajeră. O influență substanțială o are și calitatea apei deversate de la stația de epurare din Chișinău”, a subliniat Leahu.

Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău bat alarma și susțin că apa din rîul Bîc nu corespunde cerințelor în vigoare după indicatorii sanitaro-chimici. Calitatea apei este catalogată ca fiind poluată și foarte poluată. O mare influență asupra calității apelor de suprafață o au activitățile menajere, agro-zootehnice și industriale, ce duc la apariția maladiilor infecțioase, la boli diareice acute, virotice și parazitare.

Specialistul principal al Direcției managementul resurselor de apă din cadrul Agenției „Apele Moldovei”, Dumitru Proca, a afirmat că, pentru a micșora poluarea rîului Bîc, trebuie întreprinse un șir de măsuri, printre care: curățarea albiei rîului în raioanele Strășeni și municipiul Chișinău; trebuie consolidate malurile rîului și identificate principalele surse de poluare, ca mai apoi acestea să fie înlăturate.

La eveniment au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai mișcărilor ecologiste, printre care și președintele Fundației Ecologice „EcoDava”, care a menționat că, împreună cu voluntarii din cadrul organizației, au inspectat starea rîului și au ajuns la concluzia că acesta este foarte poluat și trebuie cît mai urgent posibil să fie întreprinse măsuri de curățarea a acestuia. „Ecodava”, în urma expedițiilor ecologice întreprinse, va realiza un filmuleț despre starea actuală a rîului Bîc.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?