Vocea diasporei

Piața auto din Moldova în noiembrie 2016

Piața auto din Moldova în noiembrie 2016
Ghicitoare: A căzut, s-a ridicat, s-a scuturat și din nou a căzut …
Răspuns: Piața auto din Moldova
 
 
Special pentru NOI.md vom face totalul importului automobilelor noi în Moldova timp de 11 luni ale anului 2016.
 
În perioada ianuarie-noiembrie curent, în Moldova au fost vîndute 3629 de automobile noi cu anul de fabricație 2015-2016, ceea ce e cu 14% mai mult decît în 11 luni ale anului trecut. Pentru comparație: în noiembrie curent, au fost importate și vîndute 367 de automobile noi sau cu 10% mai multe decît în 2015.
 
S-ar părea că creșterea vînzărilor de automobile noi față de anul trecut, și în noiembrie, și pe parcursul întregului an 2016, ar trebui să vorbească despre evoluții pozitive pe piața Moldovei. Însă este vorba că față de anul 2014, vînzările din anul curent, mai ales în 2015 au scăzut aproape cu o treime. De aceea situația actuală este doar o încercare slabă de a reveni la situația de pînă la criză.
 
Pentru a face acest lucru, trebuie schimbate complet condițiile jocului pe piața auto din Moldova. În special, trebuie să le interzicem cetățenilor noștri să beneficieze de preferințe la folosirea mașinilor cu numere străine pe drumurile țării. Să-i lăsăm pe cetățenii străini să meargă cu ele. Dar cînd la volanul unui automobil cu numere lituaniene în Chișinău se află un polițist în formă este deja prea mult.
 
Guvernul trebuie să facă ordine în importul de automobile
 
Lider pe piața automobilelor noi în 2016 este marca Dacia, care a vîndut în Moldova 633 de mașini. Amintim că Dacia este lider al vînzărilor în țara noastră deja pe parcursul a șapte ani la rînd, din 2010 pînă în 2016.
 
În 2016, liderul vînzărilor printre mașinile de toate modelele Dacia a devenit din nou sedanul Logan – 310 automobile. Logan este cel mai bine vîndut model pe piață. Nu rămîne în urmă nici fratele lui – universalul MCV – 70 de automobile, precum și hatchbackul Sandero – 60 de unități. Familia minivanurilor Dokker a vîndut anul acesta 71 de mașini.
 
Cît privește hitul vînzărilor anului trecut – mașina de teren Duster, anul acesta, mai exact toamna, piața moldovenească a obținut Duster de generație nouă. Consumatorii au reacționat imediat la această noutate. Doar în ultimele patru luni au fost vîndute 62 de automobile Duster, iar în 11 luni ale anului 2016 – 111 de automobile. În februarie-martie a anului următor ne așteaptă o mega-noutate – Duster cu cutie automată.
 
Dacia Duster de generație nouă este o soluție ideală pentru șofatul pe timp de iarnă. Astfel, în 2016, salonul auto Dacia din Chișinău le-a pregătit clienților încă o surpriză – cutia automată de viteze va fi instalată de acum încolo și pe Logan, și pe Sandero. Acest fapt face gama de modele Dacia mai largă și mai variată.
 
Un alt lider al pieței moldovenești – marca cehă Skoda – în 2016 a vîndut 484 de mașini noi. Totodată, doar în trei luni ale toamnei – din septembrie pînă în noiembrie, au fost vîndute 158 de automobile noi Skoda. Bilanțul în 11 luni – cu 16% mai mult decît vînzările de acum un an, din ianuarie pînă în noiembrie 2015 (417 automobile). Unul dintre liderii vînzărilor printre toate modelele Skoda este bestsellerul din clasa D, modelul Superb de generație nouă. În 11 luni au fost vîndute 123 de mașini noi. Iar pe primul loc dintre toate modelele este Rapid (151 de mașini) și Octavia (139 de mașini).În 11 luni ale anului 2016, în Moldova au fost vîndute 123 de automobile Skoda Superb.
 
Ratingul celor mai bine vîndute automobile noi în Moldova în noiembrie 2016:

 
Nr.Model Noiembrie
1Dacia66
2Skoda56
3Hyundai37
4Ford24
5Mercedes24
6Toyota22
7BMW17
8Chevrolet15
9Suzuki12
10VW12
11Volvo11
12Renault11
 
În 2016 au crescut și vînzările reprezentantului clasei medii – Ford Focus. Anul acesta au fost vîndute deja 25 de mașini Focus, 16 dintre care – în octombrie și noiembrie. Se pare că Ford Focus va deveni la anul un concurent pe măsură al modelelor Skoda Octavia și Rapid.


 
În 2016 au fost vîndute 25 de unități Ford Focus.
 
Ce trebuie de făcut ca piața auto din Moldova să se stabilizeze
 
În primul rînd, trebuie înlăturată lacuna din legislația locală și limitat termenul maxim de aflare a automobilelor cu numere străine cu perioada „90 de zile timp de 12 luni”. Sau interzicerea utilizării vinietelor de către rezidenții Republicii Moldova.
 
Totodată, trebuie introdus un nou sistem progresiv (în funcție de anul de fabricație a mijlocului de transport și volumul motorului) al accizelor suplimentare la importul mașinilor vechi.
 
Noul sistem progresiv de accize nu va conduce la reducerea importului, ci doar va permite majorarea cu 50% a acumulărilor la buget din accize, mai ales din contul automobilelor mai vechi de 5 ani. Totodată, valorile propuse ale accizelor pentru automobilele vechi vor constitui un filtru, ceea ce va reduce fluxul de rable în Moldova.În 11 luni, în Moldova au apărut 13 proprietari fericiți ai automobilelor Jaguar F-Pace
 
Serghei Solomonov

 
Materialul a fost realizat în baza înregistrărilor primare a automobilelor pe teritoriul Republicii Moldova timp de 11 luni ale anului 2016. (Datele au fost oferite de ÎS „Registru”).
 
 
 

Ați găsit eroarea în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu4 comentari

Валилэ 2 ian. 22:35
Deleted
Корнелиус 1 ian. 19:14
Deleted
Андрей 28 dec. 2016,, 12:38

Интересно

санек 23 dec. 2016,, 09:26

какой же ты Сергей умный!!А что же делать с теми людьми которые не могут позволить себе преобрести новый автомобиль!!Значит надо сделать так чтобы в Молдове ездили на машинах только обеспеченные люди!!!Те кто может позволить себе это!!Да я не спорю с тобой мне бы тоже очень хотелось чтобы народ моей Молдовы мог себе позволить пойти в автосалон и приобрести себе новую машину!Но, реальность нашей жизни такова что больше половина наших сограждан не могут себе позволить это!Кроме того утверждение тех всех законов о которых ты говоришь не приведет к улутьшению ситуации, и деньги которые будут платить люди в бюджет не попадут!!И ты прекрасно это знаешь, это будет очередная уловка для наших чиновников чтобы побольше ограбить народ и набить свой карман!!Вот я бы наоборот разрешил ставить на учет все приграные иномарки до 10-ти лет выпуска!!Причем так чтобы люди просто платили за оформление автомобиля и за номера!!И наше государство больше бы выиграло от того чтолюди бы каждый год платили бы налоги проходили техосмотр и страховку!!А то что предлагаешь ты,ситуацию не улутьшит!!В нашей стране уровень жизни только падает и к увеличению не идет!!И все то количество новых автомобилей о которых ты пишешь это капля в море по сравнению с тем сколько подержаных автомобилей было продано в Молдове!!Да и кроме того, чем платить "энную" сумму за новую Логан я лучьше приобрету подержанный Мерседес!!И класс выше и прослужит дольше!!

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

Întrebarea zilei Toate

load