X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Decizia lui Chirtoacă, criticată de un expert

21 dec. 2016,, 13:00   Capitala
4183 1

Semnarea de către Dorin Chirtoacă a acordului cu privire la alocarea mijloacelor pentru izolarea termică a blocurilor de locuit din Chișinău contravine legislației.

Acordul cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a fost deja semnat, precum și acordul cu Banca Europeană de Investiții (BEI), care urmează să fie semnat anul viitor, ridică mai multe semne de întrebare legate de legalitatea acestora. Declarația a fost făcută astăzi, 21 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, de către expertul în energetică Sergiu Tofilat, informează NOI.md.

În timpul procedurii de semnare de către Dorin Chirtoacă a acordului privind contractarea creditelor de la partenerii occidentali au fost încălcate normele legislative. Potrivit lui Sergiu Tofilat, Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău și Legea cu privire la finanțele publice locale îl obligă pe primarul general să coordoneze toate deciziile cu privire la credite cu Consiliul Municipal Chișinău (CMC). „În acest caz prevederea nu a fost respectată. Mai mult, mai mulți consilieri cu care am discutat această problemă au spus că au fost informați despre semnarea acordului cu BERD abia în ziua publicării comunicatului de presă pe site-ul Primăriei, adică pe 22 noiembrie”, a declarat expertul.

Sergiu Tofilat și-a exprimat îndoiala de faptul că au fost respectate toate momentele legate de semnarea unor acorduri atît de importante pentru oraș. „Acordul semnat de primar cu reprezentanții BERD este reglementat de prevederile Planului de acțiuni privind energetica durabilă. Acest document a intrat în vigoare acum aproape patru ani, însă din el nu au fost eliminate mai multe inexactități și erori. Documentul nici nu a fost propus spre dezbateri publice, de aceea noi putem doar presupune ce scopuri a avut Primăria la implementarea acestui proiect. Însuși faptul că Planul de acțiuni nu corespunde tuturor cerințelor legii pune la îndoială și legalitatea inițiativei cu privire la izolarea termică a clădirilor din capitală”, a subliniat Sergiu Tofilat.

Amintim că primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a semnat pe 6 decembrie cu reprezentanții BERD un acord cu privire la contractarea unui credit de 25 de milioane de euro pentru asigurarea izolării termice a blocurilor de locuit și obiectelor de menire socială. Banii vor fi alocați în cîteva tranșe. Prima tranșă în mărime de 10 milioane de euro va fi oferită de BERD, a doua tranșă de 10 milioane de euro va fi alocată de BEI, iar alte 5 milioane de euro vor fi oferite cu titlul de grant de către Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?