X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Calmîc a făcut bilanțul rezultatelor economice pe 2016

21 dec. 2016,, 10:30   Economie
2495 1

Anul 2016 a fost pentru Moldova un an de redresare și stabilizare a economiei, iar 2017 trebuie să fie un an al creșterii economice durabile în toate sectoarele.

Anunțul a fost făcut de către vicepremierul, ministru al Economiei, Octavian Calmîc, relatează NOI.md.

El a menționat că, în pofida prognozelor apocaliptice și pesimiste ale numeroșilor experți naționali și internaționali, Moldova a înregistrat în 2016 o creștere economică substanțială, care în trimestrul III al anului curent a constituit 6,3 la sută, iar în primele 9 luni PIB a sporit, în ansamblu, cu 3,3 la sută.

Creșterea economică în această perioadă a fost determinată de buna performanță a sectorului agricol, cea a sferei comerciale și domeniului serviciilor.

Octavian Calmîc a specificat că, dacă mai devreme inflația în țară a fost galopantă din cauza situației din sectorul financiar-bancar și fiscal, atunci în prezent rata anuală a acesteia a fost redusă pînă la 2,6 la sută, mult sub intervalul țintă stabilit de Banca Națională a Moldovei în mărime de 5 % ± 1,5 puncte procentuale.

Șeful Ministerului Economiei a declarat că de la începutul anului 2016 leul moldovenesc s-a depreciat față de dolar cu 3,2 la sută, ceea este unul dintre cel mai scăzuți indicatori în ultimul an.

Vorbind despre comerțul exterior, Octavian Calmîc a declarat că s-a reușit să se îmbunătățească indicatorii, să se schimbe tendința anterioară de descreștere a indicatorilor lunari ai exportului în trendul ascendent al acestui indicator, înregistrat pe parcursul ultimelor 6 luni.

Potrivit lui viceprim-ministru, în acest an nu s-a reușit să se obțină majorarea exporturilor anticipată inițial la nivelul de 5 la sută, însă la finele anului, totuși, se va înregistra o mică creștere a exporturilor și importurilor. Ministrul Economiei a subliniat faptul că au existat motive obiective pentru neîndeplinirea previziunilor, printre care și situația în sectorul energetic la nivel regional și internațional, precum și alți factori.

Octavian Calmîc a declarat că în primele 9 luni ale anului 2016 producția agricolă brută a crescut cu 18,9 la sută față de perioada similară a anului 2015, iar la finele anului creșterea ar putea fi chiar mai impresionantă. Totodată, în industria Moldovei a fost înregistrată stagnarea, indicatorii fiind aproape egali cu cei din anul trecut.

În același timp, volumul investițiilor nu a putut fi majorat pe fondul instabilității politice. Astfel, în ianuarie-septembrie 2016 volumul investițiilor în active materiale pe termen lung a constituit 9 miliarde 830,2 milioane de lei, fiind în scădere cu 17,6 a sută față de perioada similară a anului 2015. Totuși, în 2017 aici se așteaptă o creștere a indicatorilor.

Octavian Calmîc a menționat creșterea în 2016 a salariului mediu nominal pe economie, care în septembrie 2016 a fost de 5170,6 lei, ceea ce este cu 10,1 la sută mai mult decît în septembrie 2015. Totodată, în expresie reală, ajustată la inflație, acesta a crescut cu 6,9 la sută.

Printre cele mai importante rezultate obținute în 2016 șeful Ministerului Economiei a numit progresul realizat în implementarea Acordului de asociere, inclusiv a celui privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între RM și UE, restabilirea încrederii partenerilor externi, în special, aprobarea noului program cu FMI, deblocarea finanțării din partea Uniunii Europene, Băncii Mondiale și a altor parteneri și donatori externi, îmbunătățirea condițiilor pentru practicarea businessului, introducerea numeroaselor programe de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, promovarea exporturilor, dezvoltarea infrastructurii calității, dezvoltarea infrastructurii sectorului energetic, stabilirea unor acorduri comerciale cu Rusia, Ucraina, Belarus și alți parteneri comerciali importanți ai țării noastre etc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?