Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Australia și Franța vor semna marți un megacontract

19 dec. 2016,, 19:00   Externe
2405 0

Franța și Australia vor semna marți un acord interguvernamental privind livrarea a 12 submarine de atac marinei australiene, a anunțat luni ministrul apărării australian, Marise Payne, potrivit AFP.


"Mâine, ministrul (apărării francez Jean-Yves) Le Drian și premierul (australian) Malcolm Turnbull vor aproba în mod oficial acordul interguvernamental, cadrul legal care va guverna timp de decenii pe viitor parteneriatul între Australia și Franța cu privire la submarine", a declarat aceasta într-o conferință de presă la Sydney în prezența omologului său francez.

Turnbull și Le Drian, care a sosit duminică seară în Australia, urmează să parafeze acordul la Adelaide, în sudul insulei, unde submarinele vor fi construite.

Constructorul naval francez DCNS, deținut în proporție de 62% de către statul francez, a fost ales în luna aprilie pentru acest contract, estimat la 34 de miliarde de euro pentru partea de proiectare, fabricație, întreținere și instruirea personalului.

Acesta este "cel mai important contract de apărare din istoria australiană", a declarat ministrul Payne.
Cele 12 submarine Shortfin Barracuda comandate vor deriva din noua generație de submarine nucleare de atac Barracuda (99 metri lungime, 4.650 tone, la suprafață), dintre care primele vor fi livrate în 2019 marinei franceze.

Spre deosebire de "omologul" lor francez, Shortfin Barracuda — primul urmând să fie lansat la apă în 2030 — va avea totuși un sistem de propulsie convențional și echipat cu sisteme de luptă americane, furnizate de Lockheed Martin.

Aceste nave sunt destinate să înlocuiască submarinele australiene convenționale (cu propulsie diesel sau electrică) din clasa Collins, care datează din anii 1990 și care este de așteptat să nu mai fie utilizate din 2026.
Potrivit declarațiilor lui Payne, semnarea contractului va fi "o etapă importantă spre livrarea acestei flote subacvatice superioare la nivel regional".

DCNS a fost ales în în detrimentul companiei germane ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) și al unui consorțiu japonez condus de Mitsubishi Heavy Industries și susținut de guvernul japonez.

Premierul Turnbull a apreciat în luna aprilie că oferta franceză "a prezentat cele mai bune capacități pentru a satisface nevoile unice" ale țării sale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?