Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Proprietarii SA "Anchir" au chemat autoritățile din Moldova și Rusia să nu admită "capturarea uzinei lor"

5 mar. 2013,, 09:52   Societate
7395 2
Foto: mapia.ua
Acţionarii fabricii de cărămidă SA "Anchir" au pierdut orice speranţă și s-au adresat autorităţilor Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse cu un apel prin care cer să li se protejeze interesele în faţa acţiunilor celor care "le capturează proprietatea cu ajutorul procurorului general adjunct al R.Moldova, Eugen Rusu".

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă la "Infotag", acţionari au spus că, în ultimii trei ani, la uzină au avut loc 200 de verificări, în rezultatul cărora cea mai prosperă întreprindere din industria de construcţii din R.Moldova și-a sistat activitatea, cu toate că dispune de producţie finită în valoare de peste 10 mil. lei.

Acţionarul "Anchir", Constantin Sulă, a explicat jurnaliştilor că toate problemele au început atunci, cînd ”Ialoveni Gaz” a înaintat pretenţii uzinei şi a sistat livrarea gazului pentru datorii în sumă de 2,6 mil. lei.

Fosta contabilă a fabricii, Lilia Capcelea, a menționat că în locul unei datorii reale pentru gaz în sumă de 2,6 mil. lei, furnizorul acesteia a pus în aplicare o schemă complexă de penalități și amenzi, sportind datoria pînă la 6 mil. lei.

Acționarii au spus că, ulterior, uzina a avut probleme cu Banca de Economii, de la care întreprinderea de producere a cărămizii a obținut un credit de 35 mil. lei.

"În anul 2010, banca a instituit la uzină paza proprie, pentru ca gajul pentru credit să rămînă neatins. După adresările noastre în judecată, Banca a ridicat serviciul de pază al uzinei, care și-a exercitat funcțiile timp de cîteva luni", au spus acționarii.

La întrebarea corespondentului "Infotag" care ar fi suma datoriei uzinei față de Banca de Economii, Constantin Sulă a spus că, în prezent, ea se cifrează la 33 mil. lei.

"Noi am încercat să stingem creditul, dar ne-am confruntat cu o rezistență în acest sens. Acționarii i-au explicat președintelui Victor Bodiu că administratorul uzinei şi judecătorul Colenco pot vinde proprietatea gajată, la care acesta a obiectat, spunînd că așa ceva nu se poate întîmpla", a explicat acționarul.

De "nimicirea şi capturarea întreprinderii" este învinuit procurorul general adjunct al R.Moldova, Eugen Rusu, precum și principalul concurent al "Anchir" - uzina de cărămidă "Macon" S.A. din Chişinău, tutelată, potrivit lor, de procurorul Rusu.

Potrivit acţionarilor, cu ajutorul procurorului Eugen Rusu, care a dat în scris indicaţii scrise judecătorilor şi miniştrilor, ce şi cum trebuie de făcut în privinţa "Anchir", fiind astfel create condiţii preferenţiale pentru "Macon".

"Într-o manieră analogică, un atac raider a fost efectuat şi la uzina din Bălţi, unde acum întreprinderea este administrată de ruda top-managerului "Macon", a menţionat Constantin Sulă, adăugînd că Rusu dispune de imobile la Chișinău și Trușeni în valoare de 15-20 mil. lei.

Acționarii Anchir spun că, dacă autoritățile nu vor lua măsuri nici în rezultatul adresării lor către președinte, spicher și prim-ministru, atunci vor organiza pichetarea Procuraturii Generale, Parlamentului și Guvernului de către cei 200 de muncitori și funcționari angajați ai uzinei din satele raionului Anenii Noi.

Acţionarul Constantin Sulă a spus că, în acest răstimp, uzina şi acţionarii au suportat prejudicii în sumă de 600 mil. lei.

"Noi vom reuși să demonstrăm acest prejudiciu în instanță și, dacă aceste mijloace nu vor intra pe contul "Anchir", atunci colectivul uzinei se va adresa Curții Europene de la Strasburg", a menționat sursa citată.

Referindu-se la partea dispărută a bunurilor gajate în valoare de 4,6 mil. lei, înstrăinate de judecătorul Colenco, acţionarii au povestit că judecătorul a fost chemat cu acest prilej la Centrul Naţional Anticorupţie.

"Judecătorul Colenco a cerut patru zile pentru pregătirea tuturor documentelor, însă nu s-a prezentat la Centru, spunînd procurorului cum că "umbrela mea se va înţelege cu umbrela ta în privinţa gajului", a menţionat Constantin Sulă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?