Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Drăguțanu: BEM trebuie vîndută unui investitor cu renume mondial

21 feb. 2013,, 12:19   Politică
3364 2
Foto: europalibera.org
Banca de Economii se află într-o criză gravă de încredere, iar statul trebuie să ia măsuri imediate de susținere a ei prin acordarea unui suport financiar în valoare de 700 milioane de lei. Declarația a fost făcută de la tribuna Parlamentului de către guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, raportul căruia este audiat în acest moment de către deputați, relatează NOI.md. Potrivit lui, în prezent creditele neperformante ale BEM sînt în valoare de 1,4 miliarde de lei. Creditele de un miliard au început a fi acordate după anul 2009. Drăguțanu a specificat că trei dintre creditele neperformante au fost acordate la trei întreprinderi mari de stat neperformante, iar suma totală constituie 160 de milioane de lei.

Guvernatorul consideră că, la momentul oportun, banca trebuie să fie vîndută unui investitor cu renume internațional, ca să-și recapete reputația. De asemenea, Guvernatorul consideră că BEM trebuie să fie administrata ca o bancă privată, chiar dacă 56% din acțiuni îi revin statului. ”80 la sută din creditele neperformante au fost acordate cînd consiliul băncii era însă funcțional. Trebuie să schimbăm managementul, să aducem oameni independenți, persoane profesioniste cu o independență față de organele statului. Noua conducere va organiza banca astfel încît să-și recapete buna reputație”, a spus Drăguțanu. Deși susține că BNM a avertizat de nenumărate ori conducerea Băncii de Economii privind gravitatea situației în care se află, Drăguțanu susține că conducerea instituției nu a luat măsurile necesare.

„Am atenționat factorii de decizie despre riscurile semnificative de la bancă. BNM a identificat prompt neregulile, a aplicat sancțiunile de rigoare pentru a obliga managementul de atunci și consiliul să intervină”, a spus guvernatorul.

Întrebat de deputatul Mihai Godea dacă cunoaște despre existența unor grade de rudenie între proprietarii firmelor care au luat creditele neperformante, Draguțanu a spus că cunoaște foarte bine cine stă în spatele acestor acțiuni, însă poate vorbi despre asta doar în lipsa reprezentanților mass-media.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?