vineri, 14 decembrie 2012, 16:00 Vizualizăriview1993 print Imprimaţifont largefont smallfont normal

Beneficiarii de subvenții pentru plantarea viilor și livezilor vor fi obligați să le asigure

Foto: timpul.md
Cu care transport public preferați să călătoriți:
rezultatele sondajului
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare intenţionează să modifice legea privind asigurarea riscurilor în agricultură, în special, a plantaţiilor multianuale. Astfel, agricultorii care vor beneficia de subvenţii pentru plantarea viilor şi livezilor vor fi obligaţi să le asigure.

Solicitat de Agenţia "Infotag", directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) de pe lîngă Ministerul Agriculturii, Petru Maleru, a declarat că ideea privind asigurarea viilor şi livezilor a venit după ce mai mulţi fermieri care au luat subvenţii de la stat au avut de suferit de pe urma secetei sau a îngheţurilor.

"În condiţiile în care beneficiarii de subvenţii nu îşi asigură plantaţiile, în caz de calamităţi naturale, investiţiile statului nu îşi au rostul. Am avut cazuri cînd beneficiarii de subvenţii au plantat zeci de hectare de vie, însă, din cauza îngheţurilor, acestea nu au mai ajuns să dea roade. Al doilea an agricultorul şi-a înaintat din nou dosarul de subvenţionare, însă statul nu poate să acorde subvenţii în fiecare an unui singur agricultor. De aceea propunem ca beneficiarii de subvenţii să-şi asigure terenurile, iar în caz de calamităţi naturale pierderile să fie acoperite de către compania de asigurări, precum este în toate ţările civilizate", a spus Maleru.

El a precizat că pe lîngă subvenţiile pentru plantarea viilor sau livezilor, beneficiarii vor primi subvenţii în mărime de 50% pentru asigurarea riscurilor. "Am discutat deja cu companiile de asigurări la acest subiect, acestea sînt gata să primească dosare privind asigurarea plantaţiilor multianuale. Dacă Guvernul va accepta propunerea, aceasta va fi pusă în aplicare din anul viitor", a încheiat Maleru.
 

SURSA: NOI.MD
Vizualizări 1993
Comentarii 0
Lăsaţi un comentariu comment 
facebook_link

banner
ecology

viza

Adăugați un comentariu:

Noi vom fi nevoiți să eliminăm comentariile care conțin expresii indecente, injurii și insulte.

 
banner
banner
Calendar - Arhivă de ştiri
banner
  
close button

Intraţi în contul Dvs

noidog
Încă un funcționar va fi judecat pentru tăinuirea averii13:20Primarul satului Cimişeni, raionul Criuleni, va compărea în instanța de judecată pentru că și-a tăinuit..
Lista electorală a PCRM ar putea suferi modificări13:05Partidul Comuniștilor a stabilit în cadrul plenarei de ieri lista candidaților săi pentru alegerile parlamentare din..
Datoria externă de stat a Moldovei a depășit 1,32 miliarde de dolari13:00Datoria externă de stat a Republicii Moldova, la sfîrșitul lunii august 2014, a constituit 1..
A fost aprobat orarul examenelor de absolvire din sesiunea 201512:45Ministerul Educației a aprobat orarul examenelor de absolvire, sesiunea 2015, relatează NOI.md. Potrivit..
Naftogaz a achitat eurobonduri de $1,6 miliarde12:30Naftogaz Ucraina a achitat eurobonduri de $1,6 miliarde şi un cupon în valoare de 75,76 de milioane.Compania..
O mașină a luat foc în urma unui accident rutier12:18Un automobil și un autocamion s-au ciocnit în această dimineață în apropiere de satul Peresecina, raionul Orhei...
Festivalul TULBUREL 2014 la MOLDEXPO12:15De la 3 până la 5 octombrie a.c. Centrul Internaţional de Expoziţii MOLDEXPO S.A. invită toţi chişinăuienii şi oaspeţii capitalei..
UNICEF în Moldova: În jocuri toţi copiii sînt egali12:15La Chişinău a demarat Campania naţională „25 de ani cu dreptul. Cu dreptul copilului”, organizată de UNICEF..
Acumulările la bugetul de stat al Moldovei au fost cu 300 de milioane de lei mai mici decît cele preconizate12:00La bugetul de stat al Republicii Moldova, în..
Ministerul Educaţiei a interzis participarea elevilor la lucrările de cîmp11:15Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a emis o dispoziţie prin care se interzice participarea elevilor..