vineri, 14 decembrie 2012, 16:00 Vizualizăriview1993 print Imprimaţifont largefont smallfont normal

Beneficiarii de subvenții pentru plantarea viilor și livezilor vor fi obligați să le asigure

Foto: timpul.md
Considerați că Uniunea Europeană a depus suficiente eforturi pentru a contribui la dezvoltarea Moldovei?
rezultatele sondajului
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare intenţionează să modifice legea privind asigurarea riscurilor în agricultură, în special, a plantaţiilor multianuale. Astfel, agricultorii care vor beneficia de subvenţii pentru plantarea viilor şi livezilor vor fi obligaţi să le asigure.

Solicitat de Agenţia "Infotag", directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) de pe lîngă Ministerul Agriculturii, Petru Maleru, a declarat că ideea privind asigurarea viilor şi livezilor a venit după ce mai mulţi fermieri care au luat subvenţii de la stat au avut de suferit de pe urma secetei sau a îngheţurilor.

"În condiţiile în care beneficiarii de subvenţii nu îşi asigură plantaţiile, în caz de calamităţi naturale, investiţiile statului nu îşi au rostul. Am avut cazuri cînd beneficiarii de subvenţii au plantat zeci de hectare de vie, însă, din cauza îngheţurilor, acestea nu au mai ajuns să dea roade. Al doilea an agricultorul şi-a înaintat din nou dosarul de subvenţionare, însă statul nu poate să acorde subvenţii în fiecare an unui singur agricultor. De aceea propunem ca beneficiarii de subvenţii să-şi asigure terenurile, iar în caz de calamităţi naturale pierderile să fie acoperite de către compania de asigurări, precum este în toate ţările civilizate", a spus Maleru.

El a precizat că pe lîngă subvenţiile pentru plantarea viilor sau livezilor, beneficiarii vor primi subvenţii în mărime de 50% pentru asigurarea riscurilor. "Am discutat deja cu companiile de asigurări la acest subiect, acestea sînt gata să primească dosare privind asigurarea plantaţiilor multianuale. Dacă Guvernul va accepta propunerea, aceasta va fi pusă în aplicare din anul viitor", a încheiat Maleru.
 

SURSA: NOI.MD
Vizualizări 1993
Comentarii 0
Lăsaţi un comentariu comment 
facebook_link

banner
ecology

viza

Adăugați un comentariu:

Noi vom fi nevoiți să eliminăm comentariile care conțin expresii indecente, injurii și insulte.

 
banner
banner
vn 
Euronews începe să promoveze Moldova (VIDEO)
 
Calendar - Arhivă de ştiri
  
close button

Intraţi în contul Dvs

noidog
ONU numeşte un laureat al Premiului Nobel pentru revizuirea operaţiunilor de menţinere a păcii15:00Fostul preşedinte al Timorului de Est Jose Ramos Horta, laureat al Premiului..
O şcoală din Chişinău a fost lăsată de izbelişte14:00Bani publici aruncaţi în vânt şi spălaţi de ploaie. Autorităţile capitalei au alocat aproape două milioane de lei..
Consorţiul francez Novarka a construit un nou sarcofag la centrala nucleară de la Cernobîl13:30Consorţiul francez Novarka, format din grupurile Bouygues şi Vinci, a construit..
Un copil de cinci ani a trecut testul Microsoft13:00Ayan Qureshi, un copil de cinci ani din Coventry, Marea Britanie, este cel mai tînăr specialist certificat Microsoft,..
Recoltă record de orez în Rusia12:301,143 de milioane de tone de orez au fost recoltate anul acesta în Rusia, în creștere cu 15% față de anul trecut, anunță..
Ştiinţă 2020: Un vector îndreptat spre Est12:00Rusia se îndreaptă spre Est nu numai pe plan economic, ci şi din punctul de vedere al cooperării ştiinţifice, a declarat..
Meteosensibilitatea – dependenţa de capriciile vremii11:30Temperatura, precipitaţiile, umiditatea aerului, dar mai ales presiunea atmosferică influenţează în mod negativ un..
Sondaj IMAS: În Parlamentul Moldovei vor accede cinci partide11:00În rezultatul alegerilor din 30 noiembrie în Parlamentul Moldovei au şanse să ajungă cinci partide:..
În Moldova creşte popularitatea turismului intern10:30În ianuarie-septembrie 2014, de serviciile turismului intern în Moldova au beneficiat circa 33,2 mii de turişti..
Ce trebuie facut in caz de cutremur10:00In timpul unui cutremur pamantul nu se va crapa in doua si nu va inghiti oameni si case. Cladirile nu se prabusesc pur si simplu. Dar e..