vineri, 14 decembrie 2012, 16:00 Vizualizăriview1993 print Imprimaţifont largefont smallfont normal

Beneficiarii de subvenții pentru plantarea viilor și livezilor vor fi obligați să le asigure

Foto: timpul.md
Vă pregătiți pentru o eventuală criză energetică la iarnă?
rezultatele sondajului
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare intenţionează să modifice legea privind asigurarea riscurilor în agricultură, în special, a plantaţiilor multianuale. Astfel, agricultorii care vor beneficia de subvenţii pentru plantarea viilor şi livezilor vor fi obligaţi să le asigure.

Solicitat de Agenţia "Infotag", directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) de pe lîngă Ministerul Agriculturii, Petru Maleru, a declarat că ideea privind asigurarea viilor şi livezilor a venit după ce mai mulţi fermieri care au luat subvenţii de la stat au avut de suferit de pe urma secetei sau a îngheţurilor.

"În condiţiile în care beneficiarii de subvenţii nu îşi asigură plantaţiile, în caz de calamităţi naturale, investiţiile statului nu îşi au rostul. Am avut cazuri cînd beneficiarii de subvenţii au plantat zeci de hectare de vie, însă, din cauza îngheţurilor, acestea nu au mai ajuns să dea roade. Al doilea an agricultorul şi-a înaintat din nou dosarul de subvenţionare, însă statul nu poate să acorde subvenţii în fiecare an unui singur agricultor. De aceea propunem ca beneficiarii de subvenţii să-şi asigure terenurile, iar în caz de calamităţi naturale pierderile să fie acoperite de către compania de asigurări, precum este în toate ţările civilizate", a spus Maleru.

El a precizat că pe lîngă subvenţiile pentru plantarea viilor sau livezilor, beneficiarii vor primi subvenţii în mărime de 50% pentru asigurarea riscurilor. "Am discutat deja cu companiile de asigurări la acest subiect, acestea sînt gata să primească dosare privind asigurarea plantaţiilor multianuale. Dacă Guvernul va accepta propunerea, aceasta va fi pusă în aplicare din anul viitor", a încheiat Maleru.
 

SURSA: NOI.MD
Vizualizări 1993
Comentarii 0
Lăsaţi un comentariu comment 
facebook_link

ecology

viza

Adăugați un comentariu:

Noi vom fi nevoiți să eliminăm comentariile care conțin expresii indecente, injurii și insulte.

 
banner
banner
Calendar - Arhivă de ştiri
Sărbătorimiercuri, 3 septembrie
  • Ziua Armatei Naționale a Republicii Moldova
banner
  
close button

Intraţi în contul Dvs

noidog
Avertisment ONU: Vom trăi într-un IAD climatic01:59Națiunile Unite avertizează că omenirea va trăi un "iad climatic" în 2050: inundații, furtuni și secetă..
Uniunea Europeană a propus introducerea sancțiunilor împotriva lui Șoigu01:54Unele țări europene propun introduceea sancțiunilor împotriva ministrului rus al Apărării,..
Kasparov către Obama: E război, prostule!01:15Garry Kasparov, fostul campion mondial la şah, opozant al lui Vladimir Putin, condamna lasitatea Occidentului în fața invaziei..
Cea mai mare anexare din ultimii 30 de ani01:05Israelul a anuntat planurile de expropriere a patru kilometri patrati de teren palestinian din Cisiordania. Decizia de a rupe teren..
Rusia a decis să schimbe doctrina militară00:55Pînă la sfîrșitul anului 2014 Rusia va adopta o doctrină militară revizuită în legătură cu apariția unor noi..
Care va fi noua politică a UE?00:30În Uniunea Europeană au avut loc noi numiri în funcţie. Întrucît nu s-a reuşit alegerea noului şef al Consiliului..
Anunţ surpriza: "NATO va construi în România o bază pentru a contracara ameninţarea rusă"00:16Cele cinci baze pe care NATO intenţionează să le construiască în Europa de Est..
Rasmussen a spus cum Ucraina ar putea adera la NATO00:05Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat vineri că Alianța nu închide ușa aderării Ucrainei,..
Rusia pregătește o versiune 'ultra-grea' a rachetei sale de ultimă generație Angara18:10Președintele rus Vladimir Putin și-a dat acordul pentru o versiune "ultra-grea"..
Șase școli de meserii din Moldova vor fi optimizate17:48Șase școli de meserii de pe lîngă penitenciarele din Republica Moldova vor fi comasate cu școlile profesionale. Un..