vineri, 14 decembrie 2012, 16:00 Vizualizăriview1993 print Imprimaţifont largefont smallfont normal

Beneficiarii de subvenții pentru plantarea viilor și livezilor vor fi obligați să le asigure

Foto: timpul.md
Vă așteptați la tensionarea situației în Moldova în timpul sau după alegeri?
rezultatele sondajului
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare intenţionează să modifice legea privind asigurarea riscurilor în agricultură, în special, a plantaţiilor multianuale. Astfel, agricultorii care vor beneficia de subvenţii pentru plantarea viilor şi livezilor vor fi obligaţi să le asigure.

Solicitat de Agenţia "Infotag", directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) de pe lîngă Ministerul Agriculturii, Petru Maleru, a declarat că ideea privind asigurarea viilor şi livezilor a venit după ce mai mulţi fermieri care au luat subvenţii de la stat au avut de suferit de pe urma secetei sau a îngheţurilor.

"În condiţiile în care beneficiarii de subvenţii nu îşi asigură plantaţiile, în caz de calamităţi naturale, investiţiile statului nu îşi au rostul. Am avut cazuri cînd beneficiarii de subvenţii au plantat zeci de hectare de vie, însă, din cauza îngheţurilor, acestea nu au mai ajuns să dea roade. Al doilea an agricultorul şi-a înaintat din nou dosarul de subvenţionare, însă statul nu poate să acorde subvenţii în fiecare an unui singur agricultor. De aceea propunem ca beneficiarii de subvenţii să-şi asigure terenurile, iar în caz de calamităţi naturale pierderile să fie acoperite de către compania de asigurări, precum este în toate ţările civilizate", a spus Maleru.

El a precizat că pe lîngă subvenţiile pentru plantarea viilor sau livezilor, beneficiarii vor primi subvenţii în mărime de 50% pentru asigurarea riscurilor. "Am discutat deja cu companiile de asigurări la acest subiect, acestea sînt gata să primească dosare privind asigurarea plantaţiilor multianuale. Dacă Guvernul va accepta propunerea, aceasta va fi pusă în aplicare din anul viitor", a încheiat Maleru.
 

SURSA: NOI.MD
Vizualizări 1993
Comentarii 0
Lăsaţi un comentariu comment 
facebook_link

ecology

viza

Adăugați un comentariu:

Noi vom fi nevoiți să eliminăm comentariile care conțin expresii indecente, injurii și insulte.

 
banner
banner
Calendar - Arhivă de ştiri
Sărbătoriluni, 20 octombrie
  • Ziua Internațională a controlorilor de trafic aerian
banner
  
close button

Intraţi în contul Dvs

noidog
Refugiații din Donbass au organizat un miting la Kiev03:30Refugiații din Donbass au organizat un miting lângă clădirea Guvernului ucrainean din Kiev și au cerut să fie..
Poroșenko este de acord să demobilizeze recruții care doresc să servească pe contract03:15Președintele ucrainean, Piotr Poroșenko a declarat că este dispus să semneze decretul cu..
Pe aeroportul din Soci începe să acționeze regimul cer deschis03:00Pe aeroportul din Soci începe să acționeze regimul cer deschis. Acum toate companiile aeriene vor putea..
Turcia este indignată de planurile SUA de a furniza arme kurzilor care luptă împotriva Statului Islamic02:30Președintele Recep Tayyip Erdogan a criticat planurile SUA de a..
Oamenii de știință au înregistrat o explozie solară puternică02:10Pe Soare, pe 19 octombrie a avut loc o explozie puternică declasa X1.Cu toate acestea, în pofida..
În timpul ciocnirilor din Hong Kong au fost rănite 20 de persoane02:00Zeci de polițiști în căști și cu scuturi au pătruns azi dimineață în rândurile..
La Donețk au murit 4 civili01:00Cel puțin 4 civili au murit, iar 9 au fost răniți în ultimele 24 de ore în urma atacului trupelor ucrainene asupra..
Americanii au cumpărat toate jucăriile în formă de virus Ebola00:30Compania Giant Microbes, care produce copii din pluș ale microbilor periculoși, a declarat că rezervele de..
Misterul leilor de la Chişinău15:00„Doi lei mici, de marmură, din parcul central al Chişinăului, în general nu sînt atît de vizibili şi nu sar în..
Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului14:30Cea mai eficienta dieta pentru prevenirea sau lupta impotriva cancerului este cea..