vineri, 14 decembrie 2012, 16:00 Vizualizăriview1993 print Imprimaţifont largefont smallfont normal

Beneficiarii de subvenții pentru plantarea viilor și livezilor vor fi obligați să le asigure

Foto: timpul.md
Cum credeți, care vor fi consecințele sancțiunilor impuse de Rusia după intrarea în vigoare a Acordului de asociere RM-UE?
rezultatele sondajului
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare intenţionează să modifice legea privind asigurarea riscurilor în agricultură, în special, a plantaţiilor multianuale. Astfel, agricultorii care vor beneficia de subvenţii pentru plantarea viilor şi livezilor vor fi obligaţi să le asigure.

Solicitat de Agenţia "Infotag", directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) de pe lîngă Ministerul Agriculturii, Petru Maleru, a declarat că ideea privind asigurarea viilor şi livezilor a venit după ce mai mulţi fermieri care au luat subvenţii de la stat au avut de suferit de pe urma secetei sau a îngheţurilor.

"În condiţiile în care beneficiarii de subvenţii nu îşi asigură plantaţiile, în caz de calamităţi naturale, investiţiile statului nu îşi au rostul. Am avut cazuri cînd beneficiarii de subvenţii au plantat zeci de hectare de vie, însă, din cauza îngheţurilor, acestea nu au mai ajuns să dea roade. Al doilea an agricultorul şi-a înaintat din nou dosarul de subvenţionare, însă statul nu poate să acorde subvenţii în fiecare an unui singur agricultor. De aceea propunem ca beneficiarii de subvenţii să-şi asigure terenurile, iar în caz de calamităţi naturale pierderile să fie acoperite de către compania de asigurări, precum este în toate ţările civilizate", a spus Maleru.

El a precizat că pe lîngă subvenţiile pentru plantarea viilor sau livezilor, beneficiarii vor primi subvenţii în mărime de 50% pentru asigurarea riscurilor. "Am discutat deja cu companiile de asigurări la acest subiect, acestea sînt gata să primească dosare privind asigurarea plantaţiilor multianuale. Dacă Guvernul va accepta propunerea, aceasta va fi pusă în aplicare din anul viitor", a încheiat Maleru.
 

SURSA: NOI.MD
Vizualizări 1993
Comentarii 0
Lăsaţi un comentariu comment 
facebook_link

ecology

viza

Adăugați un comentariu:

Noi vom fi nevoiți să eliminăm comentariile care conțin expresii indecente, injurii și insulte.

 
Calendar - Arhivă de ştiri
  
close button

Intraţi în contul Dvs

noidog
5 dezastre care ar putea afecta omenirea pînă în anul 2050 (VIDEO)20:05De la schimbări climatice pînă la terorism cibernetic, o serie de ameninţări serioase s-ar putea..
Ce se va întîmpla cu Pămîntul în cazul unui război nuclear19:55Din cauza conflictelor pe plan mondial, analiştii iau în calcul toate posibilităţile, iar cea mai sumbră..
Băsescu de la 1 ianuarie poate să facă cel mult niște ani de închisoare, - Victor Ponta19:45Primul ministru al României, Victor Ponta, a declarat într-o intervenție..
A doua economie a Europei, în colaps19:18Pentru a doua economie ca mărime din UE lucrurile nu stau chiar atît de bine. Lipsa investiţiilor, dar şi somajul ridicat îşi..
Rebelii: Armata ucraineană atacă pozițiile RPD din trei părți19:05Forțele implicate în "operațiunea specială" în estul Ucrainei încearcă să avanseze..
Un film al lui Koncealovski participă la Festivalul de la Veneţia18:45Filmul „Nopţile albe ale poştaşului Aleksei Triapiţîn” regizat de Andrei Koncealovski..
NATO vrea să desfăşoare o bază militară mai aproape de graniţele Rusiei18:30NATO analizează varianta deschiderii celei mai mari baze din Europa de Est pentru a aduce la frontiera..
Poroşenko, dezamăgit de decizia Franţei cu privire la Mistral18:15Preşedintele Ucrainei, Piotr Poroşenko, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia Franţei de a continua..
Andrian Candu, ales în unanimitate preşedinte al Fondului pentru Eficienţă Energetică18:13Pe 24 iulie, ministrul Economiei Andrian Candu a fost ales în unanimitate noul..
Procedura de export al produselor agricole moldovenești spre Ucraina, simplificată la maxim18:05Procedura de trecere a frontierei moldo-ucrainene pentru produsele agricole..