X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

O lume ascunsă, prinsă în gheață de 120.000 de ani, în atenția savanților

17 feb. 2018,, 22:01   Externe
3747 0

Există un tărîm izolat, necunoscut, care a fost lipsit atît de mult timp de lumină încît se presupune că nu există niciun organism care ar putea să supraviețuiască în acest mediu.

Chiar așa să fie? O echipă de oameni de știință condusă de British Antarctic Survey (BAS) lansează săptămîna aceasta o expediție a unui ecosistem marin misterios de sub pătura de gheață din Antarctica, zonă expusă la lumină și aer pentru prima dată în ultimii 120.000 de ani, după ce un aisberg masiv s-a topit în iulie anul trecut. Această masă uriașă de calotă glaciară numită A-68 și estimată la 1 trilion de tone de gheață a început să se topească încă din anii 1960.

Pe măsură ce blocul de gheață s-a topit, acesta a adus la suprafață o întindere vastă de apă, de peste 5,800 kilometri pătrați, care nu mai văzuse lumina zilei de mii de ani. „Nu știm nimic despre această zonă, a fost acoperită de un strat de gheață de cîteva sute de metri grosime. Este important să ajungem acolo rapid înainte ca mediul să se schimbe pe măsură ce lumina soarelui intră în apă și noile specii încep să o colonizeze”, a declarat biologul marin Katrin Linse pentru The Independent.

Linz și colegii săi se vor îndrepta în această săptămînă către Insulele Falkland, de unde oamenii de știință care reprezintă nouă instituții de cercetare separate se vor îmbarca în cursul acestei luni pe vasul de cercetare RRS James Clark Ross, iar cu ajutorul navigării prin satelit speră să ajungă în această lume neexplorată pînă acum în cel mai scurt timp. Oare ce vor găsi acolo?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?