X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ce creștere prognozează BERD pentru economia Moldovei

15 feb. 2018,, 11:40   Economie
3773 3

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) prevede ca economia Republicii Moldova să înregistreze o creștere de 3,5% anul acesta și solicită autorităților să continue reformele.

Potrivit Băncii Europene, președintele BERD, Suma Chakrabarti, a menționat acest lucru în timpul întîlnirilor de la Chișinău cu premierul moldovean, Pavel Filip, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, precum și cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, relatează Noi.md.

El a menționat că investiția anuală a BERD în Moldova a atins un maxim absolut în 2017, cînd BERD a oferit țării noastre 130 de milioane de euro pentru implementarea diferitor proiecte.

„Finanțarea a crescut în ciuda nivelului redus al investițiilor interne și externe, blocajelor în implementarea proiectelor de infrastructură și a problemelor rămase în sectorul bancar. BERD și-a dovedit de mai multe ori angajamentul față de Republica Moldova”, a remarcat Suma Chakrabarti.

El a salutat decizia autorităților de a regîndi setul de legi privind mediul de afaceri, care ar putea duce la decriminalizarea infracțiunilor comise în sectorul financiar.


De asemenea, președintele BERD a discutat cu autoritățile necesitatea urgentă de a intensifica implementarea proiectelor-cheie de infrastructură. Întîrzierile în construcția drumurilor și modernizarea căilor ferate împiedică creșterea economică și afectează calitatea vieții în țară.

În cadrul vizitei, președintele BERD a prezentat-o autorităților pe Angela Sax, numită în funcția de șefă a biroului BERD la Chișinău. Angela Sax va prelua noul său post în aprilie 2018.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul activității sale în țară, Banca a investit peste 1,2 miliarde de euro în aproape 120 de proiecte. În Moldova, activitatea BERD pune accent pe restructurarea sectorului bancar, consolidarea securității energetice, sprijinirea companiilor private, promovarea serviciilor publice mai eficiente și a unei infrastructuri mai bune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?