Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Castelul Închisorii va fi restaurat? (FOTO, VIDEO)

21 ian. 2018,, 14:00   Capitala
10582 0

Relativ recent, Chișinăul arăta cu totul altfel în zona fostului Stadion Republican: suprafețe vaste de pe Piața Sennaia, grădini, case private rare, o mică biserică, aceasta fiind periferia orașului.

Însă deasupra tuturor acestora domina o singură clădire impresionantă. Un castel medieval veritabil, cu ziduri înalte, turnuri de veghe și creneluri (fiecare dintre deschizăturile înguste, construite ici colo, pe partea superioară a parapetului turnurilor, prin care se putea trage asupra fugarilor). Bineînțeles, această clădire nu era un castel medieval, nicăieri în Chișinău nu avea cum să fie construită o astfel de clădire. Această clădire era temnița orașului.

La începutul secolului al XIX-lea, Chișinăul, devenind centrul provinciei, a început să se dezvolte rapid. Au fost construite case, au fost înființate instituții, a crescut simțitor numărul populației. O închisoare normală însă nu exista. În schimb, erau mai multe corpuri de gardă împrăștiate prin tot orașul, care erau folosite pentru a ține în arest militari sau pentru sentinele și totodată servea drept temniță pentru alți arestați, cu timpul însă acestea au devenit din ce în ce mai ineficiente. A fost luată decizia ca problema să fie remediată. Astfel, deja în anul 1834 proiectul temniței de la Chișinău era gata, fiind elaborat de Grigore (Giorgio) Toricelli, originar din Elveția. Acest arhitect era mai bine cunoscut la Odesa, unde creațiile sale încă mai constituie adevărate bijuterii arhitecturale ale orașului. Chișinăul s-a dovedit însă a fi mai puțin norocos, o altă clădire proiectată de Toricelli, Biserica Luterană, a fost distrusă în anii 1960.

Proiectul Castelului Închisorii


Toricelli a propus un proiect foarte neobișnuit, care a fost aprobat, desigur. Construcția a început în anii 1840 și s-a încheiat în anii 1850. Incredibil, dar chiar și clădirea unei închisori a putut înfrumuseța Chișinăul.

Închisoarea la sfîrșitul secolului al XIX-lea

Castelul Închisorii la sfîrșitul secolului XIX – începutul secolului XX

Castelul Închisorii la începutul secolului XX

Construcția castelului avea forma unui pătrat, laturile căruia erau orientate spre părțile lumii. Chiar și această poziționare era neobișnuită, deoarece rețeaua de străzi proiectată la acel moment era orientată altfel. Drept urmare, castelul părea și mai impunător, pe fiecare dintre străzile din cartierul în care se afla, se vedea cîte unul din turnurile mari și rotunde.

Înălțimea turnurilor era mai mare de 20 de metri, cel mai important fiind cel de pe strada Sadovaia (actuala Bernardazzi). Turnurile rotunde mari erau completate cu turnuri mai mici, dreptunghiulare. Din cauza aspectului său neobișnuit, închisoarea era deseori numită „Bastilia de la Chișinău".

Turnul principal al Castelului era vizibil diferit de celelalte, unul dintre crenelurile sale era făcut sub forma unei cruci, și nu întîmplător – acolo era biserica închisorii.

Unul din turnurile Castelului

Unul din turnurile rotunde. Vedere din curtea Castelului

La temnița din Chișinău erau închiși mulți prizonieri celebri. Unul dintre cei mai renumiți a fost G. Cotovschi, care chiar a reușit să evadeze de aici.

Așa arătau fișele personale ale Departamentul de urmărire penală de la Chișinău a persoanelor, care au comis infracțiuni:

Închisoarea este o instituție de care orice Guvern are nevoie. Astfel, istoria Castelului a continuat chiar și atunci cînd țara s-a aflat în componență României.

Intrarea principală. Perioada interbelică

Perioada interbelică

Perioada interbelică

Anul 1940

Vechiul Castel al Închisorii nu le-a servit mult timp noilor autorități sovietice. Cutremurul catastrofal din noiembrie 1940 a avariat grav clădirea. Războiul, care a urmat, a împiedicat restabilirea acestuia, ceea ce a dus și mai mult la ruinarea acestuia.

Consecințele cutremurului din noiembrie 1940

Rămășițele Castelului în timpul războiului

De asemenea, închisoarea distrusă a ajuns în filmul Cronicilor militare ale anului 1941. Din aceste cadre unice, realizate din aer poate fi observată starea Castelului, distrus masiv:

După război, puține au rămas din Castelul de altădată. Dar din moment ce se făcea simțită nevoia unei închisori, pe locul Castelului a fost construită o închisoare nouă, pe care o avem și în prezent. Au fost construite clădiri noi, aproape întregul cartier a fost înconjurat de un nou zid înalt cu turnulețe. Complexul nu se face remarcat prin rafinament și stil (caracteristici ale vechiului Castel) și nu constituie, cu siguranță, o bijuterie arhitecturală pentru această parte a Chișinăului.

Intrarea în aceste clădiri și explorarea lor este un lucru extrem de dificil. Dar fotografiile făcute în interiorul închisorii sînt și mai greu de obținut. Turnul principal al castelului a fost păstrat, nu foarte bine însă, acesta pierzînd jumătate din înălțimea sa. Chiar și turnurile inferioare pătrate adiacente au ajuns pînă în zilele noastre, ce-i drept, nu în întregime.

Rămășițele turnului principal în zilele noastre. Fotografie de Claude Cahn

Acest turn poate fi ușor văzut de pe străzile adiacente. Astăzi nu arată la fel de impresionant, dar nu uitați că acesta este doar jumătate din turnul de altădată.

De mai mulți ani, se vorbește periodic despre faptul că instituția penitenciară de pe strada Bernardazzi va fi transferată undeva în afara orașului într-o clădire nouă.

Deși nu s-au luat măsuri reale pînă acum, este evident că un astfel de pas va trebui realizat într-o zi. Clădirile vechi nu corespund standardelor moderne de detenție.

„Vreau foarte mult să sper că Castelul Închisorii va fi restaurat, iar toate extensiile ulterioare urîte vor fi demolate. La urma urmei, nu a dispărut complet, nu va fi o construcție complet nouă, ci o clădire cu o istorie bogată. Și nu este atît de important ce destinație va avea Castelul: muzeu, hotel sau altceva. Orașul, în care nu există practic obiective turistice semnificative, pur și simplu, nu își poate permite să piardă încă unul, posibil, cel mai important. Ar fi o crimă" scrie Yuri Shvets, autorul blogului Oldchisinau.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?